Is Slottet
film — Norway — 1987

7.0
Es nebeidzu pats sevi pārsteigt - ja tu spēj atrast kaut vienu iemeslu, kādēļ man vajadzēja skatīties šo norvēģu filmu, tu mani pazīsti labāk nekā es pats. Vienu Norvēģijas filmu jau biju iepriekš noskatījies. Šī konkrētā filma nav nedz jauna, nedz aktuāla, nedz kritiķu aprindās fenomenāli saslavēta. Un vēl to skatījos VHS Rip kvalitātē. Nemaz nerunājot par to, ka šī filma ir šaušalīgi lēna, depresīva un disturbing.

Vispār jāsaka, tie ziemeļnieki gan ir dīvaini. Ja tu esi redzējis neseno Zviedrijas produktu "Let the right one in", varu teikt, ka starp šīm abām filmām ir sava līdzība. Tikai "Ledus pilī" (tāds ir tās latviskais nosaukuma tulkojums) nav vampīru. Toties arī te ir meitene, kura nav tāda kā citas. Un lai mēs par to pārliecinātos, mums viņu rāda kailu. Un tāpat mums kailu rāda otru divpadsmitgadīgu meiteni, kura gan ir parasta. Un šī nav pedofīliska filma, ko lai arī par to neteiktu Liene. Tā ir vienkārši šāda veida filma. Iedomājies - ziemeļi, meitene Sisa, kura ne ar vienu nedraudzējas. Viņai ir mirusi māte un viņa dzīvo ar tanti, nupat viņa ir pārcēlusies uz citu pilsētu un citu skolu. Vienīgā meitene, ar ko viņa iedraudzējas, ir Unna. Kad pēdējā ciemojas pie Sisas vakarā pēc skolas, Sisa piedāvā izģērbties, tāpat vien. Un kad viņas ir bez drēbēm, Sisa atklāj Unnai, ka viņai ir noslēpums un ka viņa nav tāda, kā citas meitenes. Protams, vai tas noslēpums ir lesbiāniskas noslieces vai kas cits, mēs nekad neuzzinām, tāpat kā to neuzzina Unna (vai vismaz tā man šķiet). Nākamajā dienā Sisa nespēj sadūšoties aiziet uz skolu, tā vietā aizejot uz ledus pili, kas izveidojusies zem aizsaluša ūdenskrituma. Tur viņa apmaldās un nosalst. Un tad ledus pili sev apkārt, tikai ne fizisku, bet emocionālu sāk veidot arī Unna. Apraksts izklausās jautrs, vai ne? Un filma patiesībā ir vēl jautrāka - tik lēnu filmu es droši vien iepriekš nebiju redzējis, un tik bezcerīgi skumju - arī reti.

Es nesauktu "Ledus pili" par sliktu filmu, nebūt nē, tomēr ir jābūt ļoti pareiziem apstākļiem, lai to skatītos. Nezinu, kādiem tieši, bet tā noteikti nav no tām filmām, ko tu gribētu skatīties brīvdienas vakarā draugu kompānijā.
2009-04-05
comments powered by Disqus