Tesis
film — Spain — 1996

7.0
Alehandro Amenabara ("Open your eyes", "The Others", "Mar Adentro") pirmā ievērojamā filma ir viena no tām kino lentēm, kuras ilgi nevarēju saņemties noskatīties. Varu paskaidrot, kāpēc. No vienas puses - mani interesē spāņu kino, turklāt vēl Amenabars patiešām augstu kotējas šīs valsts režisoru vidū. No otras - izlasot IMDb anotāciju: "While doing a thesis about violence, Ángela finds a snuff video where a girl is tortured until death. Soon she discovers that the girl was a former student in her faculty", īsti vēlme piedāvāt kādam skatīties šo filmu man neradās. Starp citu - ja nemaldos, to lejuplādēt man piedāvāja Movielens, apgalvojot, ka tā būtu viena no tām erotisku tēmu (bet visticamāk - ne skatu) piesātinātajām drāmām, kas man pēdējā laikā ir viens no iecienītākajiem kino žanriem.
Tātad filmas sižetu jau patiesībā IMDb kopsavilkums ir atstāstījis. Ja tu gadījumā nezini, kas ir "snuff" filmas, varu paskaidrot (es pats to uzzināju no šīs filmas) - tie ir amatieru uzņemti video, kuros tiek atainota cilvēka spīdzināšana un nogalināšana, turklāt uzņem šādas filmas ar mērķi pelnīt naudu. Jauki, vai ne? Kas gan ir pozitīvi - vismaz atbilstoši Wikipedia informācijai, šāds žanrs dabā tā īsti nepastāv un pamatā ir "urban legend" nevis reāls vardarbīgā pornogrāfijai radniecīgā kino virziens.
Tātad šīs filmas galvenā varone Angela (Ana Torent) tiek pie video kasetes ar šādu filmu, un kopā ar savu studiju biedru Čemu (kurš pats ir liels šāda veida filmu fans) mēģina atrast maniakālo slepkavu, kas nogalinājis šo studenti. Ātri vien aizdomas krīt uz vienu no augstskolas "stilīgajiem puišiem" - Bosko, kuram ir tāda paša modeļa kamera, kā izmantota filmas uzņemšanā. Un ar to arī sākas smagais trilleris. Vispār jāsaka, šī filma mani pamatīgi šokēja - biju gaidījis kaut ko pilnīgi citu, bet praksē "Tesis" izrādījās tāds kā spāņu "Saw" - vizuāli stipri vien traumējoša filma ar ļoti nejauku sižetu. Neteiktu, ka man to viegli nācās noskatīties. Filma pati, protams, droši vien nav slikta, bet - patiešām ne manā gaumē, un arī kuram katram to nerekomendētu. Kā trilleris tā ir patiešām laba, bet neviens un nekādos apstākļos mani nepiespiedīs to noskatīties vēlreiz. Ja nu vienīgi, ja tas kāds man ļaus izvēlēties - kļūt par "varoni" snuff filmā vai atkārtoti skatīties "Tesis". (tātad vērtējums neatspoguļo to, cik lielu baudījumu guvu no šīs filmas)
2009-06-10
comments powered by Disqus