Tres novelas ejemplares y un prólogo
book — Spain — 1920

7.0
Pirmā izlasītā Unamuno grāmata - romāns "Migla" - mani uzreiz padarīja par šī rakstnieka adeptu, līdz ar to bija tikai loģiski, ka savā lielajā Amazon + Book Depository pasūtījumā iekļāvu arī vienu šī ievērojamā spāņu rakstnieka darbu. "Trīs paraugnoveles" ir tieši tas, par ko liecina grāmatas nosaukums, proti, tās ir trīs noveles, kas kalpo par sava žanra paraugiem. Kā man atklāja Wikipedia, šīs grāmatas nosaukums ir tieša atsauce uz Servantesa tāda paša nosaukuma īsstāstiem. Unamuno tātad dod mums trīs noveles: pirmā ir stāsts par kādu aristokrātisku ģimeni, kurā ir divas meitas, viena no kurām ieskatās puisī - garāmgājējā, kuru tā nolej, laistot sava balkona ziedus, tad šī puisi apprec, dzemdē tam dēl un pēc kāda laika nomirst, taču tad izrādās, ka dēlu šis vīrietis sagādājis arī otrai māsai - turklāt ātrāk, tad šie apprecas un vīrietis nonāk zem otrās māsas tupeles, tāpat kā faktiski ārlaulībā dzimušais dēls sāk dominēt pār savu pusbrāli.
Otrā novele stāsta par Donžuānu (oriģinālo) un to, kā viņa neauglīgā mīļākā sagādā Donžuānam sievu, kas tam dotu bērnu, kuram viņa kļūtu par māti. Donžuāns pats atkal ir varonis zem tupeles, turklāt viņa topošā sieva ir ieķērusies Donžuāna mīļākajā.
Trešā novele stāsta ļoti skaistu sievieti, kuru viņas tēvs grib pārdot iespējami labākam preciniekam, bet viņa tēvam par spīti salaiž ar visiem iespējamiem pretendentiem, taču izrādās, ka neviens no viņiem nav gana drosmīgs, lai pret viņas tēva gribu ar šo meiteni dotos prom. Tad beidzot sievieti noskata viens Amerikā pie bagātības ticis vīrietis, kurš tīk arī viņas tēvam, un kurš viņu apprec. Sieviete visu laiku gan šaubās par to, vai viņa mīl savu vīru un vai tas mīl viņu, tad viņa sāk kaut ko līdzīgu sakaram ar vienu vīra draugu, taču tas spītīgi noliedz, ka viņa sieva spētu viņu krāpt, bet kad viņam tas pieriebjas, viņš panāk, ka sievieti atzīst par traku, tad viņa ārstējas un atkal atgriežas pie vīra.
Vai man patika šīs noveles? Drīzāk es teikšu, ka nē. Uzrakstīts jau, protams, gana labi, gana saistoši, bet pats vēstījums mani kaut kā neinteresēja, iespējams, ja es labāk orientētos Servantesa darbos (no viņa esmu lasījis tikai "Donu Kihotu"), mans spriedums būtu savādāks, bet tā sevišķa interese par šo grāmatu man neradās un nākamreiz, pirms pasūtīt kaut ko no Unamuno, es vēl padomāšu.
2009-08-21
comments powered by Disqus