In Praise of Love
film — France — 2001

4.5
Jāatzīst, ka Žans Luks Godārs ir viens no tiem režisoriem, kurus man pagaidām atkost nav izdevies. Pirms vairākiem gadiem noskatījos divas šī franču jaunā viļņa klasiķa filmas, bet neviena no tām mani sevišķi nepiesaistīja. Tagad, kad esmu vecāks, resnāks un nesmukāks, izlēmu atgriezties pie mēģinājumiem izprast Godāra patieso dabu. Un atkal jau ne pārāk veiksmīgi, lai gan šoreiz pie vainas varētu būt nepareizi izvēlēta filma - kā nekā Godāra labāki gadi tomēr ir visai tālā pagātnē, un viņa jaunākās filmas līdz ar to sevišķi augstu nekotējas.
Kā jau varēja gaidīt, "In Praise of Love" ir īpatnēja filma, kuras sižeta atstāstīšana man sagādās diezgan nopietnas problēmas. Kaut vai tāpēc vien, ka filmas hronoloģija ir diezgan izteikti atpakaļ ejoša, bet tās saturs - ne pārāk sakarīgs. Pirmās divas trešdaļas filmas ir melnbaltas, un tās stāsta par kāda vīrieša mēģinājumiem uzņemt filmu, kurā būtu stāstīts par cilvēku dažādos vecumos. Pēdējā trešdaļa ir pārmērīgi krāsaina - ar diezgan maniakālu krāsu piesātinājumu - un tā stāsta par to, kā vecāks pāris pārdod amerikāņu kino studijai tiesības uz savu stāstu par viņu darbību Pretošanās kustībā 2.Pasaules karā, kamēr šī pāra mazmeita izmanto katru iespēju, lai paņirgātos par amerikāņiem. Jā, patiesībā ņirgāšanās par pasaulē varenāko nāciju šajā filmā ir diezgan daudz un pēc idejas man tas varētu šķist interesanti, bet nešķiet. Vispār nekas šajā filmā man sevišķi interesants nešķita. Melnbaltā daļa vismaz bija skaisti uzfilmēta (lai nu kas, bet operatori francūžiem allaž ir bijuši lieliski), bet jo tālāk - jo sliktāk.
Varbūt, protams, šī filma ir dziļa un māksliniciska, es jau neesmu tāds kino eksperts, lai to novērtētu. Bet es pilnīgi noteikti zinu, ka saistoša man šī filma nešķita.
Un tomēr - pagaidām vēl ir pāragri teikt, ka esmu padevies un Godāru vairāk neskatīšos. Varbūt vienīgi es negrasos pievērsties citām viņa "svaigajām" filmām, tam gan var piekrist. Bet es tomēr esmu apņēmības pilns agrāk vai vēlāk "atkost" šo režisoru un saskatīt viņa filmās skaistumu. Bet ne šajā filmā.
2009-10-01
comments powered by Disqus