Притчи графа Диффузора
music — USSR — 1974

6.5
Ilgi man nebija skaidrs, kāpēc gan pirmie grupas "Akvarium" albumi parasti netiek iekļauti grupas pamata diskogrāfijā, bet gan atsevišķi izvietoti sadaļā "70.gadu ieraksti". It kā grupa ir tā pati, Grebenščikovs tas pats, kāpēc tad lai šie albumi tiktu diskriminēti? Tagad, kad esmu noklausījies vienu no šiem ierakstiem, man vairs jautājumu nav.
Šis ieraksts, kas laikam gan bija trešais "Akvarium" albums (viens no pirmajiem diviem nav saglabājies) jau pirmajās tā sekundēs tev liek saprast, ka faktiski tu klausies nevis normālu studijas albumu, bet gan "bathroom recording", proti, ierakstu, kas labākajā gadījumā varētu pretendēt uz demo statusu, kas tapis mājas apstākļos, ar mājas tehniku, un kuru ir grūti klausīties čarkstoņas un trokšņu dēļ. Ne par kādiem aranžējumiem un pēcapstrādi te runāt, protams, nevar - kāds šis ieraksts bija tā tapšanas brīdī, tāds tas arī sasniedza savus klausītājus (kuru gan tolaik vēl tik grandiozi daudz nebija, jo septiņdesmitajos gados Akvarium bija izteikta pagrīdes grupa).
Ja tev tomēr izdodas pārvarēt aizspriedumus pret šo ierakstu tā šausmīgās skaņas kvalitātes dēļ, tu diezgan ātri sapratīsi, ka patiesībā tas nekāds "Akvarium", bet gan visizteiktākais "Tyrannosaurus Rex". Šajā laikā Grebenščikovs bija pamatīgi safanojies par Marka Bolana dailradi, un šajā ierakstā viņš gandrīz 1/1 pārņēmis Bolana pieeju gan dziesmu struktūrām, gan dziedāšanai (protams, runa ir par agrīno Bolana daiļradi, kad viņa grupa vēl bija tikai duets ar Peregrīnu Tuku). Dažas šī ieraksta dziesmas, tādas kā "Vremja ļubvi prišlo" vispār šķiet absolūts plaģiāts, kamēr citur Grebenščikovs vairāk aizņēmies noskaņu un stilu, bet vismaz ne tieši melodiju.
Līdz ar to sanāk, ka lai tu varētu šo ierakstu izbaudīt, nepieciešams, lai:
1) tev patiktu pats BG
2) tev patiktu Bolans
3) tev būtu nospļauties, ka ieraksts skan kā kaka.
Ar pirmajiem diviem punktiem man viss būtu kārtībā, bet klausīties šo ierakstu man tomēr ir ļoti grūti, un domājams, ka tuvākajā laikā es nesaņemšos klausīties vēl kādus agrīnos Akvarium albumus un pieņemšu, ka grupa ieraksīties sāka tikai 80to gadu sākumā.
2009-10-20
comments powered by Disqus