Sunshine
film — UK — 2007

8.0
Šo filmu nekādi nevarēju saņemties skatīties jau kopš janvāra, un īsti nevaru saprast, kas tieši bija tas, kas man liedza to noskatīties. Līdz šim redzētās Denija Boila filmas man ir patikušas, galvenajā lomā šajā filmā ir Kilians Mērfijs - ļoti atpazīstams un atmiņā paliekošs aktieris, plus arī kritiķi par šo filmu izteikušies pietiekoši pozitiīvi. Bet manā skatāmo filmu sarakstā "Sunshine" visu laiku tika atbīdīta kaut kur tālāk. Visubeidzot aizvakar izrādījās, ka nevienas citas filmas, ko skatīties, man vienkārši nebija, līdz ar to beidzot pienāca laiks šai filmai.
"Sunshine" stāsta ne pārāk tālu nākotni, kad ievērojami kritusies Saules aktivitāte, līdz ar to uz Zemes ir sākusies polārā ziema un tuvākajā laikā gaidāms pilnīgs gals dzīvībai uz mūsu planētas. Cilvēces pēdējā cerība uz glābiņu ir kosmosa misija kapteiņa Kanedas vadībā, kurai ir mērķis nogādāt iespējami tuvu Saulei īpašu atombumbu, kuras mērķis ir dot Saulei impulsu aktivitātes atjaunošanai. Pēc pusotra gada lidojuma kuģis ar astoņu cilvēku ekipāžu tuvojas savas misijas mērķim, taču ap šo laiku līdz šim veiksmīgais lidojums sāk kļūst arvien problemātiskāks. Kuģa psihologs Sīrss sāk kļūt atkarīgs no Saules gaismas, tiek pieņemts droši vien kļūdains lēmums doties atrast iepriekšējo tādā pašā misijā devušos kuģi, lai paņemtu arī tā atombumbu, un pamazām filma pārvēršas par "kurš izdzīvos pēdējais" veida trilleri.
Jāatzīst, ka es iepriekš nezināju, kāda tieši stila būs šī filma, un tās smagums un trilleriskums mani pirncipā pārsteidza nesagatavotu. Tas gan varbūt nebija tieši slikti. Pāris situācijās filmas varoņu rīcība gan šķita pilnīgi absurda, bet no otras puses - varbūt arī nē. Filma ievērojami ietekmējusies no klasiskās Kubrika "2001" - gan vizuāli, gan saturiski, bet tas atkal nav nekas slikts. Katrā ziņā man filma patika - kā nekā tā pilnīgi izteikti ir filma ar stāstu, nevis filma ar specefektiem (lai arī angļu filmai tās budžets bija stipri vien gigantisks).
2009-11-14
comments powered by Disqus