L.A. Confidential
film — USA — 1997

8.5
Neticamais ir noticis!
1) es beidzot saņēmos noskatīties L.A. Confidential - nezinu, cik gadi pagājuši, kopš Ziņģis pirmo reizi man šo filmu ieteica
2) no 4 cilvēkiem, kas to skatījās, šķiet, ka man tā patika vislabāk. Proti, pārmaiņas pēc es nebūšu tas īgņa, kas izteiks savus nebeidzamos pārmetumus un iebildumus, bet tā vietā neskopošos ar komplimentiem.
Cilvēki, kas mani pazīst, varētu būt ievērojuši, ka filmas par policistiem un bandītiem parasti nav īsti manā gaumē. Pat par "Departed" es neko daudz nejūsmoju. Taču šai filmai esmu gatavs dot izņēmuma statusu.
Filmas darbība norisinās Eņģeļu pilsētā pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados un filma mums pasniedz uzreiz trīs neaizmirstamus varoņus - policistus:
1) Gaja Pīrsa atveidotais Edmunds Ekslijs ir jauns karjerists, kurš vienlaikus visu grib darīt atbilstoši likumam burtam un būt labais policists. Viņš ir diezgan izteikts Klārka Kenta stila varonis - ar nekad neiztrūkstošām brillītēm, allaž gatavs sanaidoties ar saviem kolēģiem principu pēc
2) Kevins Speisijs atveido Džeku Vinsensu - uz glamūru tendētu policistu, kuram lielāko gandarījumu sagādā viņa līdzdalība televīzijas seriāla par policiju aizkulisēs. Vinsensa galvenais triks ir viņa sadarbība ar kādu skandālu preses žurnālistu, kas Vinsensam piedāvā arestējamos upurus, pretī iegūstot tiesības ar savu preses izdevumu būt klāt apcietināšanas brīžos. Tas ir izdevīgi viņa laikrakstam Hush Hush tālab, ka Vinsensam tiek doti sabiedrībā labi zināmi arestējamie
3) Rasels Krovs (tolaik plašākām aprindām nezināms austrāliešu aktieris) atveido Badu Vaitu - diezgan vardarbīgi noskaņotu policistu, kuram nav problēmu ar kāda likuma burta apiešanu, bet kuram arī ir savi principi un kurš nekad nespēj atturēties no mēģinājumiem apturēt vardarbību ģimenē.
Šie trīs diezgan atšķirīgie un sākotnēji arī savā starpā diezgan naidīgi noskaņotie vīrieši kopīgiem spēkiem mēģina atšķetināt vairākas savstarpēji it kā nesaistītas lietas, kur parādās gan par slavenām aktrisēm pārveidotas prostitūtas, gan korumpēti policisti, gan trīs noziedzīgi noskaņoti melnādaini jaunieši, gan apgabala prokurors.
Patiesībā es tiešām nezinu - kā tas sagadījās, ka šī filma man šķita tik pārliecinoša un tik uzrunājoša. Kā jau minēts - parasti tas tā nenotiek. Kas te bija pie vainas - lieliskais aktieru komplekts, filmas atmosfēra, ļoti veiksmīgais scenārijs vai vēl kas cits, nezinu, bet man filma ļoti patika. Jā, un es vēl nemaz neesmu pieminējis Kimu Besindžeri, kas par savu prostitūtas lomu šajā filmā tika pie Oskara. Otru Akadēmijas statueti filma saņēma nominācija - labākais adaptētais scenārijs, bet vēl septiņas nominācijas filmai balvas neienesa.
Kā lai arī nebūtu - es patiešām spēju saprast šīs filmas atrašanos IMDb top simtniekā, man tā varētu pretendēt uz labākās policistu un bandītu filmas statusu.
2009-11-28
comments powered by Disqus