Citadels

2009-12-11


Teju gads pagājis, kopš tapa iepriekšējas Galda spēles apraksts. Viens no galvenajiem iemesliem klusēšanai ir tajā, ka siltajā sezonā bija izteikts galda spēļu sezonas pārtraukums un pat "Katana" uz daudziem mēnešiem nogūla plauktā.
"Citadeles" saņēmu dāvānā no Ziņģiem dzimšanas dienā (kuru gan diemžēl šogad nesanāca nosvinēt).

Īss apraksts:
"Citadeles" ir kāršu spēle, ko var spēlēt no 2 līdz 7 cilvēkiem. Spēlei nepieciešamais laiks - jārēķinās ar aptuveni stundu, var sanākt spēlēt arī ilgāk. Spēles mērķis ir kā pirmajam savā pilsētā uzbūvēt 8 ēkas.
Spēles shēma:
Spēle sastāv no raundiem, katrā no kuriem spēlētāji var veikt dažādas darbības. Katrs spēlētājs raunda sākumā izvēlas lomu no pieejamā saraksta, atbilstoši šīs lomas iespējām viņš arī veic savu gājienu. Lomu izvēle notiek pulksteņa rādītāja secībā, līdz ar to spēlētājam, kas sēž pa labi no raunda vadītāja, izvēle ir visai ierobežota (proti - no divām lomām). Pēc lomu izvēles notiek gājienu izspēle - atbilstoši noteiktai secībai katru lomu paņēmušais spēlētājs veic sev pieejamās darbības.
Jāpiezīmē, ka liela daļa veicamo darbību var būt visai destruktīvas, jo veselas 4 no 8 pamatsastāva lomā ir apveltītas ar izteikti kaitnieciskām spējām:
1) Zaglis var nozagt citai lomai naudu
2) Slepkava var šo lomu vienkārši noslepkavot, tā ka spēlētājam jāizlaiž gājiens
3) burvis ar var ar jebkuru spēlētāju apmainīties ar uz rokām esošajām kārtīm (arī tad, ja viņam pašam nekādu kārsu nav)
4) kareivis var iznīcināt ēku cita spēlētāja pilsētā.
Te arī ir spēles galvenā sāls - kaitnieciskajās un destruktīvajās darbībās, kuras spēlētājam paver visai plašas cūcību iespējas. Turklāt būtiski ir tas, ka faktiski teju katrai darbībai ir iespējama pretdarbība, līdz ar to variācijas mahinācijām ir visai plašas.
Pēc savas motorikas spēle ir kaut kur pa vidu starp "Florences prinčiem" un "Sabotieri" - te ir gan raunda sākuma lomu izvēle, gan citas "Prinču" iezīmes, gan "Sabotiera" ļaunums.
Vērtējums: skaitli nedošu, bet pilnīgi noteikti šī ir ļoti aizraujoša spēle, kurā gan grūti iztikt bez aizvainojumiem.