Horehound
music — USA — 2009

7.5
Man pagāja zināms laiciņš, pirms spēju pieņemt to, ka savā jaunajā grupā Džeks Vaits ir daudz mazāk prominents nekā iepriekšējos ansambļos. Kamēr "White Stripes" faktiski BIJA Džeks Vaits un The Raconteurs viņš bija diezgan izteikti skaļākais grupas dalībnieks, šajā platē ne tikai Vaita vokāls, bet arī viņa ģitārspēle nav sevišķi centrāli elementi. Patiesībā Vaits pat ne visur spēlē ģitāru, bieži uzņemoties grupas bundzinieka funkcijas. Vispār jāatzīmē, ka Dead Weather dalībnieki katrs uzņemas uz maiņām vairākas funkcijas:
dziedātāja Elisona Moshārta spēlē arī ģitāru un perkusijas
ģitārists Dīns Fertita līdzās saviem tiešajiem pienākumiem mēdz spēlēt ērģeles, klavieres, basu un piedziedāt bekvokālu
basists Džeks Lorenss spēlē arī bungas, ģitāru un dzied bekvokālu
visubeidzot Džeks Vaits, kas pamatā skaitās grupas bundzinieks, arī spēlē ģitāru, dzied un ir producējis šo albumu. Līdz ar to bieži ir grūti pateikt, kas attiecīgajā brīdī spēlē ko.
Jāatzīst, ka no pirmās reizes man šis ieraksts neiepatikās - tas šķita pārāk haotisks un trokšņains. Taču pēc dažām klausīšanās reizēm sāku pārliecināties, ka laikam tomēr Vaits zina, ko viņš dara un ka šis varētu būt viņa karjerai tieši labs un nevis slikts solis. Protams, te ir ļoti maz kas atlicis no "The White Stripes", ja nu vienīgi bungu ritmi, no kuriem var saprast, ka Megas bungošanas maniere lielā mērā ir paša Vaita bungošanas manieres rezultāts. Jāatzīmē, ka ieraksts pamatīgi turās uz taustiņnieka spēles, kurā pamatīgi atsit sešdesmito-septiņdesmito gadu šīs spēles meistarus, kaut vai to pašu Džonu Lordu no "Deep Purple" vai varbūt pat Alanu Praisu no "The Animals".
Kādam mūzikas stilam īsti ir pieskaitāms šis ieraksts, man ir grūti definēt - tas nav izteikti no agrīnā blūza izkāpis ieraksts, kā tas ir bijis ar agrākajiem Vaita darbiem, te pat vietām var runāt par ietekmi no crossover un hardcore, un grupas dziedātāja man savā ziņā atgādina Sandru Nasic no "Guano Apes", taču par laimi muzikāli "The Dead Weather" nav nekādi Guano Apes, tad jau drīzāk tas ir krustojums starp "The Raconteurs" un "Queens of the Stone Age".
Labākās ieraksta dziesmas? Vaita zvaigžņu stunda jaunajā grupā "I Cut Like a Buffalo", pirmais grupas singls "Hang you from the heavens", lai arī kopumā ieraksts ir ļoti viendabīgas kvalitātes un pēc kādas trešās-ceturtās klausīšanās reizes varu jau slavēt teju vai katru šī albuma dziesmu. Neapšaubāmi šis nav man pagaidām tuvākais Jack White projekts, bet, iespējams, ka ar lielāku pieradumu būs arī vēl lielākas simpātijas pret šo grupu.
2009-12-29
comments powered by Disqus