Matthew and Son
music — UK — 1967

7.0
Tajos laikos, kad Cat Stevens vēl nebija kļuvis par Jusufu Islāmu, viņš bija viens patiešām ļoti talantīgs dziesminieks. Es varbūt neietu tik tālu, lai pasludinātu, ka jau viņa pirmais studijas ieraksts klaji apliecina tā autora ģenialitāti - tas ir labs, bet ne tuvu ne izcils ieraksts. Kas, protams, nav gluži pārsteidzoši, jo ir maz piemēru, kad īstus šedevrus būtu radījuši mūziķi vecumā zem divdesmit gadiem. Atkāpšos no iepriekšējā teikuma - varbūt tādu piemēru tomēr ir daudz, bet zini to banālo frāzi, ka "some are born great, some achieve greatness, and some have greatness thrust upon them", kuru radījis Šekspīrs un kura neizturami daudz reižu tika atkārtota pagalm banālajā "The night at the museum". Un Kets Stīvenss nav no tiem mūziķiem, kas bijuši izcili kopš sākta gala - savu nišu viņš kādu laiku meklēja, un pirmajā viņa platē lieliski var redzēt gan tos virzienus, kuros ejot viņš varēja kļūt (un kļuva arī) par izcilnieku, un tādus žanrus, ar kuriem viņam saistīties nevajadzētu.
Ierakstu ievada Stīvensa pirmais hits - albuma tituldziesma, kas līdzās atmiņā paliekošai melodijai apveltīta arī ar zināmu sociālpolitisko vērtību. Starp citu, interesantas sagadīšanās rezultātā šajās dienās, kad klausījos šo ierakstu, pie mums palika kaučsērferis no Austrālijas vārdā Matthew, Kaut kā nepainteresējos, vai viņam ir zināma šī dziesma.
Patiesībā vairums albuma labāk zināmo kompozīciju ir sapulcināts tā pirmajā pusē - te ir arī "Portobello road", "Here comes my baby" (dziesma par pamatīgu grāvēju kļuva The Tremeloes izpildījumā), un arī Stīvensa pats pirmais singls - "I love my dog". Nez, vai vēl kādam mūziķim ir bijusi šāda nosaukuma dziesma? Katrā ziņā - par to - visu cieņu Islāma kungam.
Diemžēl ieraksta otrā puse ir diezgan izteikti mazāk interesanta - tādas dziesmas kā "Granny", "Lady", "The tramp" utt. īsti ierakstu neizdaiļo - nav tām konkrētas vainas, bet nekā diža no tām arīdzan nav. Kopumā ieraksts man šķiet nedaudz par vieglu, nedaudz par puicisku un arī - diezgan baigi novecojis tas izklausās, nav tur aktualitātes, nav tur kaut kādas īpašas dzirksts.
2010-01-12
comments powered by Disqus