A Serious Man
film — USA — 2009

8.0
Ja nu kaut ko brāļiem Džoelam un Ītanam Koeniem nevarētu pārmest, tad tā ir viņu filmu paredzamība. Jo tiesa kas tiesa - šie divi kino ģēniji (nekautrējos lietot šo vārdu) savas karjeras laikā ir spējuši radīt īstus šedevrus visatšķirīgākajos žanros un "A Serious Man" kārtējo reizi brāļu cienītājiem piedāvā kaut ko jaunu.
Pārsteigt "A Serious Man" spēj jau ar pirmajiem kadriem. Noplukusi mājele kaut kur centrāleiropā (darbības laiks - cik var saprast, 19.gadsimts). Ebreju tautības vīrietis vakarā atgriežas mājās, stāsta sievai par to, kā viņa ratiem nokritis ritenis un kāds paziņa pieteicies palīdzēt. Sieva šausmās vīram atklāj, ka šis vīrietis pirms trīs gadiem ir miris. Vīrs savukārt viņai pavēsta, ka uzaicinājis šo cilvēku ciemos uz vakariņām. Un viņš patiešām ierodas, šķietas esam pilnīgi dzīvs. Tomēr varoņa sieva nav pārliecināta, mēģina vīrieti konfrontēt un kad tas viņai neizdodas, iedur viņam sirdī. Tālākais īsti neļauj saprast - vai šis vīrietis tiešām ir dybbuk (jeb ebreju nacionālā variācija par zombija tēmu) vai arī nē. Un, protams, tālākajā filmas gaitā šī aina vairs netiek pieminēta, nomainās darbības vieta un laiks.
Vienā mirklī mēs pārceļamies uz sešdesmito gadu beigu Minesotu, kur mēs iepazīstam Lariju Gopņiku - fizikas profesoru, kura dzīve ir aizgājusi ne pašu labāko ceļu. Profesora Gopņika sieva grib no viņa šķirties, lai apprecētos ar visai pretīgo tipāžu Saju Eibelmanu. Viņa dēls smēķē marihuānu, meita - zog naudu plastiskajai deguna operācijai, bet viņa pieteikumu grāntam augstskolā pamatīgi apdraud konstanti pienākošanas anonīmas vēstules, kas ķengā profesoru Gopņiku. Klāt visam viņa brālis Artūrs jau mēnešiem ilgi mitinās Gopņiku mājā un pat nedomā meklēt dzīvokli sev pašam.
Diezgan cerīgs skats uz dzīvi, vai ne? Nelīdz Larijam arī mēģinājumi rast kādu palīdzību pie vietējās kopienas rabīniem. Pirmais no viņiem (kuru atveidojošais aktieris daudziem varētu būt pazīstams kā Volovics no "Big Bang Theory") - jaunākais rabīns - nespēj dot nekādu vērtīgāku padomu kā vien runāt par to, cik siltas jūtas viņu pārņem, skatoties uz blakus sinagogai izvietoto autostāvvietu (kurā gan nav nekā īpaša, un tomēr tā viņaprāt ir skaista). Normālais rabīns izstāsta Larijam, kad tas pie viņa vērsies ar savu eksistenciālas dabas jautājumu, kādu visai dīvainu stāstu, tā arī nesniedzot tam jēdzīgu nobeigumu. Bet vecākais rabīns Gopņiku nemaz nepieņem, toties viņam ir lieliska aina kopā ar Larija dēlu.
Varu tev ieteikt šajā filmā pievērst vērību tēmai, par kuru Larijs Gopņiks stāsta saviem studentiem vienā no nodarbībām - Šrēdingera kaķi. Proti, tā visai labi atspoguļo TO, par ko ir šī filma. Bet vispār - šī filma ir ĻOTI dīvaina, un Koeniem izdevies šoreiz radīt kaut ko tiešām unikālu, pat neiesaistot nevienu puslīdz labi Holivudā zināmu aktieri. Ja, protams, pieņem, ka Volovics nav pasaules mēroga zvaigzne.
Ne pārāk gan varētu rekomendēt šo filmu cilvēkam, kam stereotipiska paskata ebreji visā filmas garumā šķiet nomācoši, jo tādu te ir tik daudz, ka vai bail. Tā kā man tā nav problēma - man filma patika.
2010-01-22
comments powered by Disqus