Star Wars Episode I: The Phantom Menace
film — USA — 1999

5.5
"Star Wars" cienītājiem pagāja vairāk nekā 15 gadi starp epopejas trešo un ceturto filmu. Man starp tām pagāja precīzi viena diena. Tā ir, kad sāc kaut ko skatīties tikai tad, kad visas tā sērijas uzfilmētas, savā ziņā žēl, ka tā neizdarījām ar "Lost".
No pirmajās daļās iemīļotajiem (vai arī ne) varoņiem šajā filmā ir atlikuši sekojošie: abi divi roboti (par laimi C3PO tiek izgatavots tikai filmas gaitā un viņa loma ir ļoti neliela), lielais glumais Jabba, kurš šeit izsaktās mazāk resns un mazāk vecs (kas ir tikai loģiski, jo filma ir vecāka), Yoda, Obi Van-Kenobi (kuru gan, protams, atveido cits aktieris, jo tagad viņš ir jauns), ļaunais imperators (kurš gan tur vēl nav imperators) un Dārts Veiders, kuram te ir nieka desmit gadi un kurš ir mazs jauks blonds puisītis, kas pat vēl neapcer domu kādu dienu nocirst sava dēla roku.
Kas šajos gados ievērojami ir gājis uz priekšu, tie ir specefekti, un tā kā tie 1999.gadā jau bija daudz pieejamāki nekā 1983.gadā, tad Lukass uz tiem šeit arī liek daudz smagāku uzsvaru nekā vecajās filmās. Kas savukārt nozīmē vienu visai kaitinošu detaļu - šajā filmā ir ļoti daudz kaujas ainu, kas to padara stipri vien monotonu un nogudrinošu. Bet ja ir kāda lieta, kas man ne pārāk patīk, tad tās ir pārāk garas un pārāk vienveidīgas kaujas ainas, par ko šai filmai varu veltīt savu tiesu slikto vārdu. Plus vēl ir parādījies jauns "fan favorite" personāžs - gungāns Jar Jar Binks, kas līdzās C3PO bailīgumam var lepoties arī ar to, ka viņš ir neveikls un datorizēts.
Šķiet, ka vecās filmas man patika labāk, lai arī šeit ir dažas pozitīvas lietas, ko varu atzīmēt, pirmkārt, jāpiemin Jūens Makgregors Obi Van lomā, un tāpat Natālija Portmena kā jaunā karaliene Padme. Citādi - same as before.
2010-02-02
comments powered by Disqus