Disaster Movie
film — USA — 2009

1.0
Kad ir noskaņojums skatīties kaut ko stulbu un bezvērtīgu, laikam labākā izvēle tomēr ir neskatīties neko, pretējā gadījumā tu draudi uzrauties uz kaut ko tik atbaidoši debilu kā šī filma. Par šādas tēzes pareizību varējām gūt pilnu pārliecību aizvadītajā svētdienā, kad pie N&N&Olivera notika diezgan pamatīgs picu tusiņš, kura ietvaros gribējām paskatīties kaut ko trulu.
Droši vien, atrast kaut ko trulāku un stulbāku par šo filmu nemaz nebūtu iespējams - Fridberga un Zelcera svaigākais veikums "parodijfilmu" žanrā ir tik draņķīgs, ka man to par parodiju saukt negribētos. Pēc idejas viņiem bija visas iespējas uztaisīt "Disaster Movie" par labu filmu - kā nekā Holivuda patiešām milzīgos daudzumos štancē filmas par globālām katastrofām un cilvēcu cīņu ar to sekām. Un šādās filmās (Day after tomorrow, 2012, utt.) netrūkst muļķīgu klišeju, par kurām varētu labi pasmieties. Taču šie parodijkino guru jau pirms kāda laika ir nonākuši pie viedās atziņas, ka parodēt kaut ko nemaz nav nepieciešams - pietiek uztaisīt ainu, kas būtu līdzīga sākotnējai filmai, un skatītāji jau čurās biksēs, ieraugot, piemēram, citus aktierus atveidojam "Superbad" varoņus. Turklāt, lai līksmība būtu pilnīgāka, nemaz nav nepieciešams filmā atsaukties uz katastrofu filmām (to jau nav nemaz dabā tik daudz), labāk taču ir vienkārši iesaistīt fragmentus no visdažādāko žanru filmām un to visu samest vienā putrā. Nekas, ka "Juno", "Hancock", "High School Musical" un "Wanted" nav gluži viena stila filmas, šeit to varoņus var rādīt vienkopus un izlikties, ka tas ir smieklīgi.
Vēl pirms filmas sākuma mēs slēdzām derības, kurā filmas minūtē būs pirmā vemšanas aina, jo kā gan šādas komēdijas bez vemšanas, taču šeit mums sanāca vilties - lai arī jau pirmajā ainā varonis piezemējās ar seju sūdos, bet dažas minūtes vēlāk mums rādīja ļoti izvēstu atraugāšanās epizodi, bet tad - cilvēkus, kas piečurāja punšu, vemšana nez kādēļ izpalika. Patiesībā to mēs nemaz neredzējām. Protams, ja nebūtu sākot ar kādu 30. minūti NR pārgājis uz paātrinātas tīšanas režīmu, varbūt kādas cerības vemšanu ieraudzīt mums tomēr būtu, bet tā mums radās iespaids, ka vemšana bija vienīgais tizlo komēdiju elements, kas šajā filmā nez kādēļ netika izmantots.
Pat salīdzinājumā ar sliktākajām "Scary Movie" sērijas filmām, "Disaster Movie" ir vienkārši baisa kaka - te nebija pilnīgi nekā, ko varētu kaut nosacīti nosaukt par smieklīgu. Īsi sakot - šis ir perfekts piemērs, kādai filmai NAV jābūt. Šausmīga aktierspēle, liels daudzums muzikālu paužu, jebkāda sižeta trūkums, pretīgi un nesmieklīgi joki, nebeidzama "slavenību" referencēšana - ar visādām viltus Emijām Vainhauzām, Džesikām Simpsonēm un dakteriem Filiem. Kaut ko TIK sliktu es pat neatceros, kad pēdējo reizi tiku skatījies.
2010-03-28
comments powered by Disqus