Viridiana
film — Spain — 1961

8.0
"Viridiana" ir vienīgā Bunjuela filma, kuru viņš uzņēma Spānijā tajā laikā, kad šajā valstī valdīja ģenerālis Franko. Pēc ilgiem trimdā pavadītiem gadiem Bunjuels saņēma piedāvājumu no Franko valdības atgriezties dzimtenē un uzņemt tur filmu. Kālab viņš šim piedāvājumam sekoja, mūsdienās ir grūti spriest, pats Bunjuels vēlāk apgalvoja, ka viņam piedāvāja par to lielu naudu, bet viņš bija viens no tiem cilvēkiem, kas varētu šajā jautājumā arī neteikt pilnu patiesību. Kā lai arī nebūtu, Franko diezgan pamatīgi iegrābās ar šo "pirkumu" - Bunjuela radītās filmas saturs frankistiem tik ļoti nepatika, ka filma Spānijā līdz pat Franko nāvei netika izrādīta un bija aizliegta. Taču vienu valsts ļaudis panāca - filmas beigas pēc cenzūras ieteikuma tika nomainītas, vienīgi, atkal jau Bunjuela stilā, no provokatīvām tās pārtapa par ļoti provokatīvām.
Es ilgi domāju, ko man visvairāk atgādināja filmas sižets. Un tad es sapratu - tas izteikti līdzinās marķīza de Sada "Justīnei" - proti, viena no centrālajām filmas tēmām ir tāda, ka tikums netiek atalgots. Protams, Bunjuels nepavisam nebija de Sadam līdzīgs izvirtības apdziedātājs, tāpēc viņa galvenā varone - par mūķeni gandrīz kļuvusī Viridiana - netiek pakļauta nepārtrauktām biedējoši izvirtušām darbībām, bet uz naža asmens viņa atrodas gan. Laikam vislabāk filmas attieksmi pret to, kāda ir jēga no labiem darbiem, raksturo epizode ar suni. (ja tu noskatīsies šo filmu, sapratīsi, par ko te ir runa)
Neteikšu, ka šī filma būtu liekama vienā kausā ar "Buržuācijas valdzinošo šarmu", bet vienlaikus jāatzīst - kādu stāstu Bunjuels lai tev nestāstītu, tev vienmēr būs interesanti skatīties un viņš nekad neatkāpjas no saviem principiem. Riktīgi laba filma, ja nu kas!
2010-05-30
comments powered by Disqus