Night and Day
book — UK — 1978

6.5
Cik zinu, šī nav viena no Toma Stoparda ievērojamākajām lugām, bet izmantojot apstākli, ka Svešvalodu bibliotēkā ir labs šī dramaturga darbu klāsts, arī to esmu izlasījis. Personīgi man Stopards ir pazīstams pirmām kārtam kā "Arkādijas" autors - nezinu, vai par šo tēmu esmu jau blogā rakstījis, šķiet, ka nē. Tātad - pirms diezgan daudziem gadiem JRT biju kopā ar vecākiem uz izrādi "Arkādija", un tā tolaik, īsi sakot, blew my head off. Būtu ļoti interesanti noskatīties "Arkādiju" šodienas acīm, bet šķiet, ka tas man patlaban nemaz nav iespējams - to sen vairs neizrāda, un arī video formātā nav dzirdēts, ka to kaut kur varētu dabūt.
"Nakts un diena", protams, ir pavisam cita luga, bet nepieminēt "Arkādiju", rakstot par Stopardu, es gluži vienkārši nevaru. Taču pārmērīgi atkāpties no tēmas nav labi.
Tātad - "Nakts un diena". Lugas darbība norisinās kādā neskaidrā Āfrikas valstī. Tur norisinās kara darbība (vai vismaz - kaut kas līdzīgs kara darbībai), un sava interese šajā jautājumā ir gan Rietumu lielvalstīm, gan Padomju Savienībai (kā gan tajos laikos varētu būt savādāk?), nevienu no pusēm, protams, pārmērīgi neinteresē tas, kas tur patiešām notiek, bet svarīgāki ir principi. Taču ne jau par lielvalstim ir šī luga. Drīzāk tā ir par žurnālistiem, par preses brīvību un par ētiku. Šādu notikumu vietā, protams, nevar iztikt bez žurnālistiem, kuri ir lugas galvenie varoņi (tās darbība norisinās kādā angļu kolonistam piederošā muižā, vai kā labāk nez šādu īpašumu nosaukt). Kā jau tas Stopardam ir raksturīgi, luga ir ļoti asprātigi uzrakstīta, varoņi bārstās ar trāpīgām frāzēm, bet kopumā šoreiz es drizāk esmu vīlies, nekā iepriecināts. Kas tieši man nepatika? Būtu labi, ja es varētu tik vienkārši uz šo jautājumu atbildēt, bet pārāk daudz kas man šeit atgādināja mazāk asprātīgu variāciju par "Lord Malquist and Mr Moon" (Stoparda vienīgo romānu), un nejutu es šeit to dievišķo dzirksti, kuras daudzos Stoparda darbos netrūkst.
2010-06-18
comments powered by Disqus