Showbiz
music — UK — 1999

8.0
Tālajā 1999.gadā neviens vēl nesauca "Muse" par pasaulē labāko koncertgrupu un vienu no labākajām rokgrupām vispār. Un kālab lai tā būtu? Nupat no tīņu gadu izkāpušie Belamijs, Volstenholms un Hovards vēl nebija sasnieguši savu spēju maksimumu, viņiem bija visai maz pieredzes studijā un viņu mūzika vēl nebija ne tuvu tik universāla un pasaules sāpi izjūtoša kā vēlāk.
Vai arī pasaule vēl nebija īsti gatava atzīt "Muse". Anglijā gan "Showbiz" kļuva par minihitu, bet par kaut kādu baiso starptautisku grupas atpazīstamību pēc šī albuma vēl nevarēja.
Mana pazīšanās ar "Muse" jāatzīst, ka līdz šim ir bijusi ne pati pareizākā. Es nekad (jā, kauns man) neesmu noklausījies nevienu viņu plati pilnā garumā, labi man pazīstamas vien viņu slavenākās dziesmas + tas, kas dzirdēts viņu koncertā šī gada "Positivus" festivālā. Taču tagad esmu apņēmības pilns šo robu labot, un sāku ar loģiskāko "ieejas punktu" grupas daiļradē - tās pirmo studijas veikumu.
Kādas super slavenas dziesmas šeit meklēt ir velti - lai arī veiksmīgākais no singliem Lielbritānijas čārtos sasniedza 20.vietu. Vispār interesanti novērot, ka katrs nākamais šī albuma singls grupai bija veiksmīgāks. "Uno" kā pirmais kucēns sasniedza vien 73.vietu, "Cave" tikai līdz 52.pozīcijai, "Muscle Museum" tika jau 25.ailītē, "Sunburn" pa spēkam bija 22.atzīme, bet visaugstāk - līdz 20.pakāpienam uzrāpās "Unintented". Un nebūšu es šeit oriģināls - tā manās acīs (ausīs) ir skaistākā šī albuma dziesma. Liriska un romantiska, skumja un iedvesmojoša balāde ar dievīgu vokālu Belamija izpildījumā.
Ja es iepriekš nebūtu dzirdējis neko no "Muse" vēlākajiem veikumiem (pieņemsim tagad, ka tā arī ir, ka šo albumu klausos 1999.gadā, vienīgi man ir 26 un nevis 15 gadi), es teiktu - tas ir viens spēcīgs albums, kas atsauc prātā... hmm... neko tas neatsauc prātā... esmu dzirdējis, ka šo grupu salīdzina ar "Pink Floyd" vai "Radiohead", bet šajā albumā tā nav. Tas ir tiešām "Muse", un neko citu tur nevajag pieminēt - jā, varbūt te vēl nav tā "koncepta", kas radīsies vēlāk, bet vai tev vajag konceptu, lai izbaudītu "Sunburn", "Fillip" vai "Hate this and I`ll love you"?
2010-08-30
comments powered by Disqus