Undertaking Betty
film — UK — 2002

6.0
"Undertaking Betty" jeb "Plots with a View" (filmas nosaukums Anglijā) ir melnā komēdija, kurā galvenajā lomā ir Brenda Blethyn, mums pazīstama arī kā tante Greisa no "Saving Grace". Tu varētu vaicāt: "Ja jau jums nepatika Saving Grace, kālab jums vajadzēja skatīties šo filmu?" Un es atbildēšu - no reason. Taču "Undertaking Betty" arī ir savi plusi, no kuriem galvenais ir daudz zināmāks aktieru ansamblis - līdzās Blythen`ai šeit redzami: Alfrēds Molina, Kristofers Volkens, Naomi Votsa un pat Džerijs Springers. Jā, tas pats Džerijs Springers, kurš bija aktuāls arī Latvijā laikos, kad es vēl gāju skolā. Ja kas - izrādās, ka Džerij Springera šovs vēl joprojām turpina pastāvēt. Nezinu gan, cik tas tagad ir populārs, un patiesībā pat nevēlos zināt, bet droši varu teikt, ka Springers ir atbildīgs ne tikai Weird Al Yankovic dziesmu "Jerry Springer" (Barenaked Ladies "One Week" parodija), bet arī par raidījumu "Okna". Man gan par šādām lietām uztraukties nevajadzētu - kā no TV diezgan brīvam cilvēkam, bet nevaru nepieminēt šādus faktus.
Tātad, ko gribēju stāstīt? Filma ir tāds tipisks "boy meets girl" stāsts, ar piezimi, ka 30 gadus "boy" kautrējas ar "girl" uzsākt sarunu, līdz tādam brīdim, kad viņa vairs nav nekāda "girl", bet viņš ir kļuvis par apbedīšanas biroja īpašnieku. Plus vēl viņai ir vīrs - pilsētas mērs (vai kas tamlīdzīgs) - resns un nejauks tips, kas katru brīvo brīdi izmanto rotaļām ar savu seksabumbu sekretāri (un var jau viņu saprast - Naomi Votsa nav gluži pelēkā pele). Kad apbedītājs Boriss beidzot atzinies mīlestībā Betijai un izrādījies, ka viņu jūtas ir abpusējas, Borisam rodas plāns, ka labākais veids, kā viņi varētu būt kopā, būtu inscinēt Betijas nāvi. Grūti teikt, kālab šķiršanās nebūtu labāks variants, bet tas lai nu paliek. Paralēli sekretāre cenšas apvārdot Betijas vīru, ka labākais veids, kā viņi varētu būt kopā, būtu nogalināt Betiju (arī šajā virzienā šķiršanās netiek izskatīta kā variants, droši vien Anglijā šķiršanās ir aizliegta - ā, un varbūt darbība patiesibā norisinās Velsā, kas to lai zina, kas tur par tikumiem). Lai būtu jautrāk, pilsētiņā nesen ir parādījies Borisam nopietns konkurents - amerikāņu apbedītājs ar visai neortodoksālu izpratni par to, kādām ir jābūt normālām bērem - Kristofers Volkens šeit ir tipiskā "ķertā tipa" lomā, kura zvaigžņu stunda pienāk bērēs, kur viņš mirušu vecu sievieti ir nogrimmējis kā Spoku no "Star Trek", jo viņa paslepus bijusi šī seriāla fane.
Filma ir diezgan patrula, un tās sākuma dalā - izteikti nesmieklīga, taču pamazām otrajā pusē tā sāk strādāt drusku labāk, varbūt ne izcili, bet - pietiekami kompetenti. Bija epizodes, kurās no smiešanās nevarēju atturēties. Līdz šedevram - tālu, bet ir ok.
2010-09-10
comments powered by Disqus