Merlin: Season 1
film — UK — 2008

7.0
Sākotnēji man ne prātā nebija nācis skatīties tik apjomīgu seriālu kā BBC veidojumu "Merlin". Nē, es biju domājis skatīties pavisam citu tāda paša nosaukuma miniseriālu ar kopējo garumu 3-4 stundu apmērā, kuru gribēju redzēt tālab, ka mani pēc Kornvolas ieinteresējušas leģendas par Karali Artūru, un tādēļ, ka šajā seriālā piedalās Helena Bonham-Carter. Un tad mēs noskatījāmies seriāla pirmo sēriju un nekādas Bonemas-Kārteres tur nebija. Un tad izrādījās, ka šis "Merlin" ir seriāls, kuram nu jau iet trešā sezona un katrā sērijā ir 13 sērijas, katra no tām 40 minūtes gara. Un kas ir šokējoši - Merlinam šajā seriālā nav bārdas! Tas gan nav nekāds brīnums, ja apzinies, ka Merlinu atveido Kolins Morgans - 1986.gadā dzimis aktieris. Proti, šis seriāls ir tāds kā "prequel" centrāajām leģendām par karali Artūru, viņa Apaļā galda bruņiniekiem un, protams, burvi Merlinu. Šeit Merlins ir jauns puisis, kas nupat ieradies Artūra tēva - karaļa Uther - galmā. Sāk viņš ar to, ka aizkaitina kādu bruņinieku, ka uzvedas kā augsptrātīgs perdelis, un tikai tad izrādās, ka šis perdelis nav neviens cits kā princis Artūrs. Kas Merlinam nedaudz traucē, ir tas, ka karalis ir ar likumu aizliedzis maģijas izmantošanu un par to noteicis nāvessodu. Taču Merlinam diezgan veiksmīgi izdodas apslēpt to, ka viņam ir burvja dotības un viņš pat tiek pie darba kā Artūra personīgais kalps. Un tad sākas piedzīvojumi no sērijas: ļaunais burvis X grib nogalināt:
a) Artūru
b) Merlinu
c) karali
d) karaļa aizgādniecībā esošo Morgānu
e) viņas kalponi Gviniviru
f) visus Kamelotas iedzīvotājus
g) kādas kombinācijas no iepriekšminētā saraksta.
Un tad Merlins visus izglābj, taču nedz karalim, nedz Artūram neizdodas uzzināt, ka Merlins izmanto burvestības. Ā, un vēl viņam mēdz palīdzēt viņa skolotājs - galma ārsts Gaiuss un alā mītošs pieķēdēts pūķis. Gaiuss un vairāki citi personāži pie pirmās izdevības saka Merlinam (vai Artūram, atkarībā no situācijas): "No, it`s too dangerous!" vai "You really are an idiot!" (tā ir Artūra catchphrase attiecībā uz Merlinu, par kuru viņš nezina, ka tas ir tik nereāli kruts).
Tā kā šo seriālu sākām skatīties, abi būdami pamatīgi apslimuši, mūsu ne pārāk labi strādājošajiem prātiem tas bija īstais materiāls. Manai gaumei gan šeit pārāk lēnām iet uz priekšu leģendas attīstība - ja tā turpināsies, vecais karalis varētu nomirt kādā padsmitajā sezonā un ap to laiku arī Artūrs beidzot uzzinās, ka Merlins ir burvis. Proti - par spīti neskaitāmām cīņām ar zobenu un nebeidzamam action, seriālā nav nekādas dinamikas. Bet nebija slikti. Tiesa - otro sezonu ļauju Lienei skatīties vienai.
2010-09-12
comments powered by Disqus