The Grand Babylon Hotel
book — UK — 1902

5.0
Šķiet, ka par spīti sākotnēji pozitīvajam iespaidam, kas man radās par Arnolda Beneta daiļradi, par šī rakstnieka fanu kļūt man nebūs lemts. Proti, izrādījās, ka Benets savā būtībā ir diezgan sēnalisks autors, ko lieliski apliecina "The Grand Babylon Hotel" - viens no viņa zināmākajiem romāniem.
Tā darbība pamatā notiek super prestižā Londonas viesnīcā - Lielajā Babilonā, kurā ieradies kāds amerikāņu miljonārs ar savu meitu. Tā kā viesmīlis viņam atsakās atnest nestandarta ēdienu, jo tāds neietilpst viesnīcas repertuārā, amerikānis iespītējas un nopērk visu viesnīcu, lai tikai varētu saņemt iecienītās vakariņas. Taču līdz ar viesnīcu viņš nopērk arī dažādus piedzīvojumus, kas saistīti ar slepkavību, pazudušu Pozenes kroņprinci, aizdomīgiem viesnīcas darbiniekiem, un viņa paša meitas mīlasstāstu.
Romāns sākotnēji tapis publikācijai avīzē, proti, nodaļas iedalītas tā, lai to būtu interesanti lasīt turpinājumos. Vai pareizāk - lai to būtu interesanti lasīt turpinājumos 1902.gadā, nevis mūsdienās. Kādreiz "Lielā Babilona" varbūt bija izklaidējošs un asprātīgs romāns, bet tagad tas šķiet visai lēts un nesmieklīgs. Protams, kā lasāmā grāmata cilvēkam, kas apgūst angļu valodu, šis nav sliktākais variants, bet literārā vērtība te ir labākajā gadījumā nulles līmenī. Tiesa, cik saprotu Benets arī pats sevi uzskatīja vairāk par amatnieku, kas ar savu grāmatu rakstīšanu pelna naudu, un nevis par mākslinieku. Un jāatzīst - šī nav mākslinieka rakstīta grāmata.
2010-09-19
comments powered by Disqus