Coup te Torchon
film — France — 1981

8.0
Dažādos Latvijas interneta avotos šī filma tiek saukta gan "Kautiņš", gan "Izmēzt". Ja varētu ticēt e-baznīcai, "Filma saņēmusi gandrīz visus tā gada Cēzarus – par labāko aktrisi atzīta Izabella Ipēra, aktrieri – Filips Nuare, režisoru – Bertrāns Tavernjē." Diemžēl gan jāatzist, ka e-baznīcai nevar ticēt - no 10 Cēzara nominācijām, ko "Coup de torchon" saņēma, tā nevienā neuzvarēja. Tātad - neuzticies pārmērīgi e-baznīcai! (kāds pārsteigums)
Galvenajā lomā šajā filmā ir viens no maniem iecienītākajiem 20.gadsimta otrās puses franču aktieriem - Filips Nuarē, kas atveido ne pārāk godprātīgu policistu franču kolonizētā Āfrikas mazpilsētā laikā pirms 2.Pasaules kara. Lisjēns Kordjē nespēj pastāvēt par sevi, viņu pazemo gan viņa sieva, pie kuras dzīvo viņas mīļākais Nono, kurš gan oficiāli tiek saukts par viņas brāli, gan policijas priekšniecība lielpilsētā, gan vietējie baltie, gan suteneri, gan, gan. Taču kādā brīdī viss mainās, un Lisjēns sāk savu personīgo vendetu pret netaisnību. Tas gan laikam būtu skarbi teikts, bet viņš, ārēji joprojām paliekot tas pats labais naivulis, sāk darīt lietas, ko tāds labs naivs cilvēks droši vien tomēr nedarītu. It īpaši tas attiecas uz apstākli, ka Lisjens nogalina vairākus cilvēkus (kuri gan visi to bija pelnījuši, piemēram, vīrietis, kurš teica Lisjēnam, ka nevarot Lisjēns viņu arestēt par to vien, ka viņš kaut kādu nēģeri slāna ar koku). Un tad ari pats Lisjēns sāk dzīvot nedaudz brīvāku dzīvi, sākot sakaru ar Rozu (Izabella Ipēra, naivā un gaužām seksuālā lomā).
Patiesībā filma diezgan interesantā veidā iziet cauri vairākām stadijām, jo līdz ar Lisjēna attieksmes maiņu, mainās arī filmas noskaņa - sākas tā kā tīra komēdija, bet vēlāk kļūst ievērojami nopietnāka. Nuarē šajā filmā ir lielisks (kā laikam vienmēr), tāpat Ipēra. Nevaru neko īpaši labu pateikt par Ediju Mišelu kā Nono un Stefāniju Odrānu kā Lisjēna sievu, jo viņu abu personāži ir pārmērīgi karikatūriski, lai būtu ticami. Tikām Nuarē, šķiet, bija vienkārši radīts, lai spēlētu negodprātīgus policistus (līdzigi kā Kloda Zidī "Les Ripoux").
Pati filma kaut kāda ziņā ir līdzīga kā meksikāņu "The Herod`s Law", varbūt gan nedaudz reālistiskākā gaisotnē, un pievēršoties arī nopietnām tēmām, tādām kā rasisms, un pa brīžam Nuarē varonis saka ļoti prātīgas lietas. Katrā ziņā, man šī filma patika.
2010-10-08
comments powered by Disqus