Prom Wars
film — Canada — 2008

4.0

Brīžiem es pats sev šķietu pārāk alternatīvs - tā vietā, lai skatītos trulas Holivudas komēdijas, izvēlēties kādu ne mazāk trulu visai aizdomīgas kvalitātes Kanādas komēdiju, neizklausās pēc gudras izvēles. Un šādu izvēli es izdarīju - noskatījos filmu par to, kā divas konkurējošas zēnu privātskolas cīnās par to, kurai no tām tiks gods vest uz prom balli vienīgās pilsētas meiteņu privātskolas izlaiduma klasi. Filma ir veidota tradicionālā šādām filmām nerds vs. jocks stilā, jo labie džeki, protams, mācās mazāk bagātajā skolā un visi ir vai nu briļļaini vai citādi "fiziski apdalīti", tikām otrās skolas džeki ir nejauki un iedomīgi. Un viss sākas tāpēc, ka ir konflikts par vienu meiteni starp diviem čaļiem - superbagāto jocku, kura vārdu es neatceros, un stipendijas skolēnu Persiju, kuru bieži citi sauc par Pussy. Persijs ir visai līdzīgs raksturā "Rushmore" galvenajam varonim, varbūt vienīgi ar nedaudz reālistiskāku skatījumu uz dzīvi un mazāk nejauks, bet citādi - tāds pats aktīvists, kas raksta lugas (hey! es arī skolas laikā rakstīju lugas!), viņš sākumā ir radikāli pret starpskolu karu, bet vēlāk viņš ne tikai tiek ievilkts šajā pasākumā, bet kļūst par savas skolas līderi.
Filma pamatā sastāv no dažādām sacensībām starp abu skolu audzēkņiem, turklāt sacensības atlasītas tādā veidā, lai gan vienai, gan otrai skolai būtu pietiekami daudz gan vieglo, gan grūto sacensību - proti, gīkiem diez vai ir iespējas uzvarēt regbijā, tikām Cluedo viņiem ir daudz labāk piemērota.
Filma ir ļoti klišejiska un vairums tās joku ir ar pamatīgu bārdu. Personāži ir ņemti no vissliktākajiem jauniešiem domātu (bet ne jauniešiem piemērotu) kino sēnalu pasaules. Lai filmu padarītu nedaudz stilīgāku, tā ir papildināta ar ainām, kurās piedalās divi sākumskolas vecuma teicēji, kas it kā mēģina filmu izcelt ārpus banalitātes rāmjiem, bet arī tas īsti neizdodas. Liela daļa "aktieru" ir kā radīti, lai strādātu normālus lauka vai biroja darbus, bet ne - lai piedalītos filmās. Sižetiskā līnija ir neveikla un neticama. Par muzikālais noformējums diezgan izteikti "sako"·
Vai filmā bija vismaz kaut kas labs? Par spīti tā šausmīgajam triviālumam, man tīri labi patika filmas nobeigums. Man patika Ravivs Ulmans kā galvenais varonis, un patiesībā viņa ekrāna saspēlei ar Alju Šavkatu arī nebija ne vainas. Turklāt, kur vēl, ja ne Kanādā tapušā filmā divas galvenas lomas atveidos ebrejs un irākiete? Filmā bija dažas tīri smieklīgas ainas, kad tā par visām varītēm necentās būt smieklīga. Kopumā gan tomēr - īkšķis uz leju, filma nav skatīšanās vērta.
2010-11-10
comments powered by Disqus