Män som hatar kvinnor
film — Sweden — 2009

8.0
Kā jau tas man ir raksturīgs, pirms šīs filmas noskatīšanās pat Stīga Larsona super populāro "Millenium" triloģiju nebiju dzirdējis ne nieka. Labi, varbūt mazliet vairāk nekā ne nieka, bet man pat prātā nenāca, ka tas būtu kaut kas vienlaikus populārs un vērā ņemams. Toties par šo filmu gan biju dzirdējis, ka tā ir laba. Tālab to arī skatījāmies.
Ja gadījumā arī tev ir kāds robs zināšanās, sākšu ar nelielu daudzumu faktoloģiskās informācijas. Stīgs Larsons bija ļoti aktīvs pētnieciskais žurnālists, kurš specializējās uz tēmām par vardarbību pret sievietēm. Infarkts Larsonu nogalināja 50 gadu vecumā 2004.gadā, un jau tikai pēc viņa nāves tika publicēti trīs viņa romāni, kurus Larsons bija rakstījis paša priekam brīvajā laikā un nebija plānojis izdot. Jāpiezīmē, ka gandrīz pabeigts bija vēl ceturtais romāns, bet kopumā sērijā bija jābūt desmit grāmatām. Līdz ar to pēc idejas nevar izslēgt variantu, ka grāmatu un filmu panākumu iespaidā "Millenium" sērijā radīsies vēl citas grāmatas, nu jau arī citu autoru izpildījumā.
"Män som hatar kvinnor" burtisks tulkojums būtu "Vīrieši, kas ienīst sievietes", bet pieņemts ir cits grāmatas/filmas nosaukuma tulkojums - "Meitene ar pūķa tetovējumu" (jeb "The Girl with the Dragon Tattoo" angļu mēlē). Filmas galvenie varoņi ir:
- Mikaels Blumkvists (saukts arī Kalle Blumkvists, par godu Astrīdas Lindgrenas puikam - detektīvam) - aptuveni 45 gadus vecs žurnālists, kuram piespriests dažu mēnešu cietumsods pēc publikācijas, kurā nepamatoti apmelots kāds liels koncerns (lai gan patiesībā Blumkvists šajā lietā ir apčakarēts, un koncerns, protams, savā būtībā ir ļauns). Uzreiz viņam cietumā vēl nav jāiet, bet no darba savā žurnālā viņam ir uz laiku jāatpūšas, lai pavisam nesagrautu izdevuma reputāciju, līdz ar to Mikaels pieņem kāda veca vīra piedāvājumu mēģināt izmeklēt kādu 40 gadus vecu krimināllietu;
- Lisbete Salandere - jauna sieviete ar milzīgu pūķa tetovējumu uz muguras, kura strādā par hakeri, skatītājiem nezināmu iemeslu dēļ viņa iepriekš ir bijusi "psihenē" un viņai ir nozīmēts "guardian", kuram pastāvīgi ir jāsniedz ziņojumi par sievietes progresu, bet kurš patiesībā ir sadistisks cūka un izvarotājs (viens no vīriešiem, kas ienīst sievietes).
Mikaelu un Lisbeti kopā saved senā nozieguma risināšana, turklāt izrādās, ka noziegumu tur ir daudz vairāk, nekā sākumā varēja šķist.
Filmas galvenais trumpis noteikti ir Noomi Rapace, kas atveido Lisbeti - viņas tēlojums ir tāds, kas burtiski sāp līdz kaulam. Tikām Mikaels Nikvists kā Blumkvists arī ir izteikti savā vieta, bet tik ļoti spilgts viņš noteikti nav. Uz beigām filma pārvēršas par diezgan tradicionālu crime/mystery gabalu, un gribētos teikt, ka tās sākuma daļa ir kaut kādā mērā iespaidīgāka par turpinājumu, bet kopumā autora message ir ļoti skaidrs un vienīgais, kas man ne pārāk patika filmā, ir...
[spoiler alert!]
Blame it on the nazis
[/spoiler alert!]
Bet tā - ļoti labi uzfilmēta un atmiņā paliekoša filma.
2010-12-14
comments powered by Disqus