Triglavs Töchter
book — Germany — 1981

5.0
Viss liecina, ka "Triglava meitas" ir unikāli nenozīmīga grāmata vācu literatūras vēsturē. Gūgles tante atrod nedaudz vairāk kā 300 ierakstus par šo grāmatu, un informatīvākie no tiem ir bibliogrāfiski izraksti ar ISBN numuru, bet atrast tiešsaistē jebkādu informāciju par šīs grāmatas autori vai recenzijas par "Triglava meitām" nav vērts. Toties Rīgā svešvalodu bibliotēkā šī grāmata ir atrodama, tādējādi tev ir iespēja kļūt par vienu no visai nedaudzajiem tās lasītājiem.
Mans spriedums gan ir tāds, ka vērts to lasīt nav. Savā būtībā šī grāmata ir vēsturisks romāns, kas stāsta par kādu prūšu dzimtu 19.gadsimta vidū, un daudzējādā ziņā šī grāmata man atgādināja nesen lasīto Slēpto braslu - uzrakstīta tā ir līdzīgi nesaistoši, vienīgi kamēr Dirģēla nodarbojās ar lietuviešu gara slavināšanu, Teodora fon Borna-Pilzaha uzskata par nepieciešamu pievērsties ar feminismu saistītiem jautājumiem un sievietes lomai sabiedrībā. Sižets grāmatā ir ļoti nosacīts - kaut kādam vietējam augstmanim ir 4 meitas un divi dēli, un tad nu tiek atstāstīta katra personāža biogrāfija un piedzīvojumi mīlas lietās. Patiesībā kaut cik spilgtākā atmiņā palika tikai viena no meitām, kura pārģērbusies ielavījās vīriešu klubā un tur izraisīja skandālu, un viens no dēliem, kas tēvam par sašutumu sapinās ar Polijas ebrejieti - pianisti.
Lasīt - gaužām garlaicīgi un bezjēdzīgi, nav tā, ka šī grāmata ir tik ļoti neievērojama pilnīgi bez iemesla, jo tā gluži vienkārši ir tipisks "nekādas" literatūras paraugs.
2011-01-19
comments powered by Disqus