Beyond the Pole
film — UK — 2010

8.0
Parodijdokumentālā filma "Beyond the Pole" nebija viena no tām filmām, ar kurām es saistītu sevišķas cerības, ka tur varētu sagaidīt kādu pārsteidzošu šedevru. Mazbudžeta komēdija par diviem nesagatavotiem tirliņiem, kas izlēmuši ar kājām sasniegt Ziemeļpolu, kļūstot par pirmo veģetāro, oglekļa neitrālo ekspedīciju, kam tas izdevies, šķita esam ņirgāšanās par vides problēmām un cilvēkiem, kas mēģina kaut ko šajā pasaulē mainīt. Taču patiesībā, protams, šī filma neņirgājas par globālo sasilšanu, bet gan par liekuļiem, kas ar lielu pompu izdara kaut ko absurdu, vairāk domājot par savu publicitāti un mazāk - par reāli padarīto. Jau filmas sākumā viens no filmas varoņiem runā par to, kā Bono un Bobs Geldofs, redzot to, kā bērni Āfrikā cieš badu, nevarēja vienkārši turpināt "making hit records and do nothing about it", uz ko otrs piebilda - "Bobs Geldofs noteikti nevarēja".
Ar tādu premisu kā šai filmai ir diezgan grūti uztaisīt komēdiju, kas noturētu skatītāju uzmanību visu 90 minūšu garumā - jo faktiski šī filma nav nekas vairāk kā divi tipi, kas brien pa sniegu + kaut kādas ainas Anglijā, kur palikuši vienam no viņiem draudzene, kas gaida bērnu, un grupas sakaru inženieris - tips treilerī ar daudzām antenām. Filma, kā jau minēts, veidota pseidodokumentālā stilā, un arī ziemeļu ekspedīcijā varoņiem līdzi ir pieredzējis operators, kurš gan visai absurda nelaimes gadījuma dēļ vienā brīdī tiek evakuēts, un kameru pārņem paši varoņi.
Savā ziņā var saskatīt līdzību starp šo filmu un "1000 jūdžu" ekspedīcijās redzēto - pietiekami daudz kas ir šīm lietām kopīgs. Tu gan varētu teikt - bet šajā filmā notiekošais nekas nav īsts, un vispār tās ir absurdas muļķības, ko tur rāda. Bet no otras puses - vai "Grizzly Man", ja tu nezinātu, ka tur gan ir viss patiess, tev šķistu ticamāks par šo filmu? Turklāt, palasot Wikipedia, es būtu gatavs pieņemt, ka lielākā daļa filmā redzamā principā būtu iespējama, un varu tikai uzslavēt abus aktierus - Stīvenu Mangānu un Raisu Tomasu, kur spēj būt smieklīgi un brīžiem stulbi, tomēr nepārvērsties par absolūtām karikatūrām un saglabāt kaut kādu ticamības momentu. Vienīgais, ko filmai var pārmest - reizēm tā pārmērīgi cenšas skatītāju sasmīdināt, un šādi centieni ar neko labu nevainagojas, bet kopumā filma mani tiešām pārsteidza ar to, cik veiksmīgi šī filma, kas uzņemta, iesaistītajiem cilvēkiem aizņemoties naudu un aprīkojumu no draugiem, pacēla savu tomēr ļoti nopietno tēmu un kļuva par kaut ko vairāk nekā vienkāršu ņirgāšanos par ceļojumu kino.
2011-01-20
comments powered by Disqus