Ērik, atnāc!
film — Latvia — 2005

7.0
Viens ir droši - kamēr mākslas kino Latvijā turpina nīkuļot un pat filmas ar spēcīgu aktieru ansambli visbiežāk iegrimst sentimentāla pseidopatriotisma muklājā, dokumentālais kino mūsu valstī ir tā kustīgo attēlu mākslas forma, kura ir gan dominējoša, gan kvalitatīvi pārāka par savu fantāzijas bagātināto māsu (eh, cik lirisks un vārdiem bagāts teikums padevies!).
Filmu "Ērik, atnāc!" N.R. un N.R. (neesmu vainīgs, ka viņiem sakrīt iniciāļi) mēdzot demonstrēt kaučsērferiem, kas pie viņiem apmetušies. Droši varu pateikt, ka sarunas šāda filma noteikti palīdz raisīt. Vienlaikus - neesmu drošs, ka tā rada par dzīvi Latvijā tieši tādu priekšstatu, kādu es gribētu kādam reklamēt.
Filma vairāku mēnešu garumā seko Ērika dzīvei - šis pensijas vecuma vīrs mitinās atgūtajā savu senču īpašumā kaut kur Latvijas-Igaunijas pierobežā, mājas funkcijas viņam pilda veca automašīnas kravas kaste. Līdzās Ērikam mēs iepazīstam arī viņa kaimiņus - kuri lielākoties ir dažādu pakāpju alkoholiķi, kuri tāpat kā Ēriks neko dižu no nākotnes negaida un kuru dzīves vieglākas dara vienīgi krutkas klātbūtne tajās. Bet vienlaikus nevarētu teikt, ka šie cilvēki būtu dzīves salauzti pesimisti, kuri to vien dara kā žēlojas, cik draņķīgi viņiem dzīvojas. Kā šķiet - viņus tas īsti neuztrauc - kāda ir dzīve, tāda tā ir. Tā arī Ēriks nav nekāds depresīvais tipiņš - viņš tikai klīst apkārt, tusē ar vietējiem sevis līdziniekiem un dzīvo, kā nu māk un kā nu prot.
Neko īpaši vairāk par šo filmu pateikt nevaru - tā ir uzfilmēta super askētiski, tāds vienkāršs un patiesībā - diezgan tipisks - Latvijas lauku dzīves stāsts, visai līdzīgs tam, ko dzirdējām no Ivara slēpņojot un redzējām teātrī Latviešu stāstos. Absolūti nezinu, kā kaut ko šādu novērtēt - pēc vienas skalas likt atzīmi "Ērik, atnāc" un otrai vakara filmai - "Black Swan" idejiski nav iespējams, un pat pašai filmai par sevi man nav skaidrs, kāds būtu tās vērtējums - tā veiksmīgi dokumentē savu tēmu, bet vienlaikus - ja es paņemtu rokās kameru un nofilmētu jau minēto Ivaru, iegūtais rezultāts varētu būt visai līdzīgs.
2011-01-31
comments powered by Disqus