The Four Feathers
film — USA — 2002

7.5
Šī filma ir jau septītā ekranizācija tāda paša nosaukuma romānam. Slavenākā no tām ir 1939.gada angļu versija, ko režisējis Zoltāns Korda (tā ir viena no agrīnajām krāsu kino filmām), tāpat var minēt 1977.gada versiju, kur piedalījās Roberts Pauels ("Jesus of Nazareth" titullomas atveidotājs) un Bo Bridžess (Džefa Bridžesa vecākais brālis).
Tikām šī filma ir uz šo brīdi jaunākā filmas versija, un galveno lomu šeit atveido Heath Ledger (interesanti, ka sanāca šo filmu skatīties pavisam neilgi pēc tam, kad ar N.R. bija pārrunāts jautājums - vai Ledžeram bija vēl kādas ievērojamas filmas, izņemot "Kupraino kalnu" pirms viņa nāves un "Betmena").
Filmas darbība notiek 19.gadsimta Anglijā un tās kolonijā Sudānā, un tā stāsta par britu armijas virsnieku Hariju Feveršemu (Ledžers), kurš grasās precēties ar skaistuli Etni (Keita Hadsone). Viss ir lieliski līdz brīdim, kad tiek paziņots, ka Harijs un viņa draugi tiks nosūtīti aizstāvēt impēriju pret sacelšanos Sudānā. Un šajā brīdī Harijs saprot, ka viņam nemaz negribas mirt par Karalieni, bet tā vietā viņš grib dzīvot Etnei, un viņš paziņo savai priekšniecībai par aiziešanu no armijas. Diemžēl viņa draugi sevišķi labi to neuztver, un trīs no viņiem pasniedz Harijam baltas spalvas - gļēvulības pazīmi, tikām vēl ceturto viņš dabū no Etnes, kura ir ļoti apbēdināta, ka izrādījies, ka viņas vīrietis ir bailīgs zaķpastala. Tālakajā filmas gaitā Harijs dodas uz Sudānu patstāvīgi, lai izpirktu savu gļēvulības grēku.
Skatoties filmu, aizdomājos - kāda nez būtu mana rīcība līdzīgos apstākļos. Nē, varbūt ne gluži gadījumā, kad man vajadzētu aizstāvēt Latvijas impērijas intereses Sudānā, bet apstākļos, ja būtu karš un tajā iesaukti piedalīties būtu es un mani draugi. Vai es izvēlētos vieglāko ceļu, vai arī pienākuma sajūta būtu stiprāka par pārējo? Diez vai man par visu pārāka būtu dzimtenes mīlestība un patriotisms, bet vienlaikus droši vien es nevarētu tā vienkārši pateikt "nē", ja zinātu, ka man tuvākie cilvēki nav tā izdarījuši. Kā jau filmā tiek teikts - kaujā tu necīnies par karogu un par karalieni, bet gan par čali pa kreisi no tevis un par čali pa labi no tevis.
Vai man filma patika? Jā, domāju, ka patika gan. Protams, tā savā būtībā ir diezgan vienkāršs piedzīvojumu stāsts bez kaut kādiem baisākajiem vipendroniem un negaidītiem pavērsieniem, bet sava žanra robežās tā, manuprāt, nav sliktāka par kaut vai "Prince of Thieves".
2011-02-14
comments powered by Disqus