Blue Valentine
film — USA — 2010

8.0
Nemaz nebiju piefiksējis, skatoties šo filmu, ka tā ir kārtējā filma no "Oskaru saraksta". Redz - arī tā gadās. Man to patiesībā bija ieteicis Movielens, nosakot to kā vienu no visrekomendējamākajām filmām. Tad nu arī skatījos. Un patiesībā - lai arī filma nepavisam nav skaista un patīkama, un par pāris tās ainām dzirdēju atsauksmes, ka tā esot teju vai pornogrāfiska, filma ir patiešām ļoti laba. Kaut vai tāpēc vien, ka es sen neesmu redzējis kādā filmā vienu aktieru pāri - kā šeit Raienu Goslingu un Mišelu Viljamsu tik perfekti iejūtamies personāžos divos atšķirīgos attiecību posmos, pašiem personāžiem gan vizuāli, gan iekšēji pārvēršoties līdz nepazīstamībai un pazaudējot to, ko mēdz saukt par mīlestību. Varoņu pārtapšana šeit ir kas vairāk kā tādās filmās kā "Back to the Future", kur tu lieliski redzi, ka vienā gadījumā aktieris ir nogrimmēts jaunāks par saviem īstajiem gadiem, bet otrā - vecāks. Un pat ne tā kā "Tron: Legacy" gadījumā, kur aktieris ir digitāli pārveidots jaunāks, vienlaikus tomēr vairāk izskatoties pēc CGI un nevis pēc cilvēka. Tikām šeit tas viss izskatījās tik dabiski un reāli, ka man pat sākumā bija grūti aptvert, ka tas jaunais foršais čalis un tas ne tik jaunais un ne tik foršais vīrietis ir viens un tas pats cilvēks. Patiešām wow!
Attiecībā par saturu - tā ir filma, kas neko tādu īpaši jaunu nepasaka, bet to pašu savu jau citviet redzēto domu tā tomēr pasniedz ļoti spēcīgi, ļoti uzskatāmi un ļoti nesaudzīgi. Tā ir filma par to, kā dzimst un kā mirst mīlestība. Tā nemēģina rast atbildi uz jautājumu - kas notiek pa vidu, kas ir tas izšķirošais, kas noved pie tā kā tajā stulbajā dziesmā:
"Flames to dust
Lovers to friends
Why must all good things
Come to an end"
(jē, es nocitēju šo unikālo skaņdarbu!)
Nē, es neteikšu, ka man šī filma patika. Lai arī brīžiem (pagātnes ainās) tā šķita tāda jauka un silta, patiesībā tā ir dzelkšņaina un šaušalīgi skumja, noteikti ne kaut kas tāds, ko es piedāvātu noskatīties draugiem, kas ienākuši tevi apciemot ceturtdienas vakarā (hā hā! nebiju klāt, kad filma tika palaista), bet ko es tomēr noteikti būtu gribējis noskatīties.
2011-02-17
comments powered by Disqus