Populāri citāti, kas nav patiesi

2011-03-24

“Es nepiekrītu tam, ko jūs runājat, taču es līdz pēdējam elpas vilcienam aizstāvēšu jūsu tiesības to runāt.”
Iedomātais autors: franču filozofs un brīvdomātājs Voltērs (1694-1778).
Patiesā citāta izcelsme: 1907.gā izdota Evelīnas Beatrises Hollas grāmata "Voltēra draugi". Domājams, ka šī viltotā frāze ir populārākais Voltēra citāts, un es tikai gatavojot šo rakstu uzzināju, ka ar Voltēru tai faktiski nav nekāda satura.

"Ja viņiem nav maizes, lai ēd kūkas."
Iedomātais autors: Francijas karaliene Marija Antuanete
Patiesā citāta izcelsme: Lai arī Francijas monarhija pirms Lielās revolūcijas patiešām bija ļoti tālu no savas tautas dzīves reālijām, faktiski šo citātu popularizējis domātājs Žans-Žaks Ruso, un atbilstoši viņa versijai tas radies 1740.gadā - 10 gadus pirms Marijas Antuanetes dzimšanas. Viņa kā šīs frāzes autore tika popularizēta revolūcijas laikā, tādējādi stiprinot tautā kāri pēc ātrākas karalienes giljotinēšanas. Pirmo reizi ar šo citātu iepazinos Ēriha Kestnera romānā "Punktiņa un Antons" pirms gandrīz 20 gadiem.

"Viena cilvēka nāve ir traģēdija. Miljona cilvēku nāve ir statistika."
Iedomātais autors: Josifs Staļins
Patiesā citāta izcelsme: Pilnīgi iespējams, ka Staļins tieši šādi uztvēra pasauli, bet nekur nav dokumentēts, ka viņš patiešām būtu kaut ko šādu teicis. Līdz ar to arī šis citāts visticamākais nav nekas vairāk kā urban myth. Staļinam šī frāze piedēvēta vismaz kopš 1958.gada (5 gadus pēc viņa nāves), bet tās izcelsme nav noskaidrota.

"Arī tu, Brut?"
Iedomātais autors: Jūlijs Cēzars
Patiesā citāta izcelsme: Cēzara pēdējie vārdi ir viens no visatpazīstamākajiem teicieniem pasaulē. Vienīgais mīnuss - faktiski ar to tiek citēts nevis Cēzars, bet gan Šekspīrs, kura luga "Jūlijs Cēzars" popularizējusi šo spārnoto frāzi.

"Ar 640 kilobaitiem ikvienam vajadzētu būt pietiekami"
Iedomātais autors: Bils Geitss
Patiesā citāta izcelsme: lai arī ir tiesa, ka daudzas sākotnējās prognozes par IT attīstību izrādījās pilnīgi absurdas, nekur dokumentēts, ka Geitss būtu šo frāzi izteicis, nav, un viņš pats arī noliedz tās autentiskumu.

"Elementāri, Vatson"
Iedomātais autors: Šerloks Holmss Artūra Konana-Doila grāmatās
Patiesā citāta izcelsme: Konana-Doila grāmatās viņa slavenākā varoņa "catchphrase" nav sastopama, tā radusies 1929.gada filmā "Šerloka Holmsa atgriešanās.

"Nobody dies a virgin... Life fucks us all."
Iedomātais autors: Kurts Kobeins
Patiesā citāta izcelsme: cik skanīga lai arī nebūtu augstāk minētā frāze, un cik lieliski tā nesaskanētu ar to tēlu, kas miljonu cilvēku apziņā saistās ar Kobeinu, šis ir tikai vēl viens nepatiess citāts.