Mr. Nobody
film — Belgium — 2009

9.0
Filmas "Mr. Nobody" centrālā doma, manuprāt, būtu visprecīzāk raksturojama ar sekojošu citātu, kuru patiesībā radījis Tenesī Viljamss un nevis šīs filmas scenārists: "Everything could have been anything else... and it would have just as much meaning." (lai gan varbūt tas tomēr ir filmas citāts - nekur neatrodu, ka Viljamss patiešām būtu ko tādu rakstījis).
Var teikt, ka šī filma ir par izvēli, par lēmumiem, kas cilvēkam dzīvē jāpieņem un kas ietekmēs visu tālāko viņa dzīvi. Kāda muļķīgi pateikta frāze, nesavaldīga rīcība, vai arī atkal - pārāk pārdomāta rīcībā, un čuš - tu esi misters Nekas. Var teikt, ka šī filma ir par tauriņa efektu - to, kā kaut kas sīks un nebūtisks pavērš visu tālāko. Taču ņem vērā - tas nav "The Butterfly Effect: Reloaded", jo šeit notiekošais nav gluži vienkārša izvēle starp A un B, un pareizā ceļa meklējumiem - kaut vai tāpēc vien, ka jau minēju, ka visi ceļi ir pareizie. Kaut kādā mērā var teikt, ka šī filma ir par stīgu teoriju, par neredzamajām dimensijām un par to, kas notiks, kad Visums sāks sarauties. Protams, var teikt, ka šī ir filma par mīlestību - par galvenā varoņa mīlestību pret trim dažādām sievietēm, turklāt var teikt, ka arī pats varonis ir ļoti atšķirīgs - jo šeit galvenais varonis dažādās situācijās ir patiešām atšķirīgs cilvēks, atkarībā no tā, kādu lēmumu viņš pieņēmis vienā vai otrā situācijā - un nevis kā "Tauriņa efektā" mainās tikai viņai drēbes un frizūra, viņš pats patiešām ir atšķirīgs.
Nepiekritīšu N.R., kuram nepatika šīs filmas nākotnes un kosmosa ainas, kas viņam radīja lētuma sajūtu. Kāpēc? Tāpēc ka manā uztverē šī filma necenšas tevi pārliecināt, ka tas, ko tu redzi, notiek īstenībā (faktiski tā apšauba pat to, ka tu - skatītājs - pastāvi), un līdz ar to nākotnes pasaules un ceļojuma uz Marsu kičīgums šajā filmā nav tikai budžeta ierobežojumu rezultāts, bet gan tas ir tāds tādēļ, ka notiekošais lielākoties nav reāls un līdz ar to mēs to visu redzam tādu, kā galvenais varonis to iztēlojas un nevis - tādu, kāds tas patiesībā ir.
Pilnīgi noteikti milzu uzslavas par šo filmu ir pelnījis Jared Leto, kas atveido galveno varoni - vai pareizāk, veselu plejādi galveno varoņu, kuru pārtapšanas ir kaut kas teju nereāls. Vispār jāsaka - kolosāli pārliecinoša filma.
2011-03-30
comments powered by Disqus