Gulliver`s Travels
film — USA — 2010

3.0
Kad Džonatans Svifts astoņpadsmitā gadsimta sākumā rakstīja "Gulivera ceļojumus", viņa pamatmērķis bija izsmiet trūkumus sabiedrībā, kurā viņš dzīvoja, kritizēt to, kas viņam tajā šķita nepieņemams, un uzsvērt vispārcilvēciskās vērtības. Sekojošajos gadsimtos daudz tika darīts, lai "Gulivera ceļojumus" pārvērstu par pasaku bērniem ar milžiem un punduriem, pazaudējot visu to nopietno, ko autors tajā bija ielicis. Taču pat tad, kad pirmo reizi iepazinos ar Gulivera ceļojumiem droši vien vēl pirmsskolas vecumā, tie nebija padarīti par kaut ko tādu kā šis Holivudā tapušais kino brīnums.
Šajā filmā, kur Guliveru atveido neviens cits kā "misters vienas stīgas melodija" Džeks Bleks, Gulivera lielais izmērs paver vaļu tādiem jokiem kā ugunsgrēka dzēšana ar urīnu (kā tai Čikāgas piecīšu dziesmā - "Šreienbušas pažarnieki"), kāda liliputa nonākšanu Gulivera dibena caurumā (tiesa - viņa tālākais liktenis skatītājiem atklāts netiek), un - cik dīvaini tas lai arī nebūtu filmā, kuras darbība norisinās liliputu zemē - bezkaunīgai iPhone reklāmai. Ja gadījumā tevi interesē, kāpēc Džeks Bleks pēkšņi kļūst par Guliveru liliputu zemē, varu mazliet atklāt filmas premisu - Gulivers ir pats prastākais pastnieks uzņēmumā, kurš nodarbojas ar... īsti nezinu, ko tieši, bet čiksa, kurā ir ieķēries Gulivers, ir ceļojumu žurnāliste. Tā kā viņš nespēj uzaicināt šo sievieti uz randiņu, bet viņa ir akla kā Gulivera dibenā iemaldījies kurmis attiecībā uz viņa jūtām, pārpratuma rezultātā Gulivers tiek nosūtīts kā žurnālists uzrakstīt par Bermudu trijstūri. Un izrādās - Bermudu trijstūrī mitinās liliputi.
Jāatzīst, ka liliputu zemē man izdevās saskatīt tikai vienu pozitīvu apstākli - tajā mitinās Roy no IT Crowd, kurš šajā filmā ir diezgan smieklīgs. Vēl no zināmām sejām (izņemot smukās aktrises, kuras man visas izskatās vienādas) šeit parādās austrāliešu komiķis Brian Connoly kā liliputu karalis (nesmieklīgs līdz bezdievīgumam) un resnais džeks no "Gavin and Stacey" (absolūti nesaistošā lomā).
Kas īstenībā ir skumji - cik vienveidīgs aktieris ir Džeks Bleks, kurš pilnīgi visās filmās ir vienāds, varbūt pat sliktāks par Bena Stillera stila komiķiem. Lai gan droši vien, ja viņu pie dziesmas paņemtu jēdzīgs režisors, kas padarītu stingrāku un sakarīgāku šīs filmas scenāriju, padarot filmu vai nu ievērojami trakāku vai ievērojami reālistiskāku, pārrakstītu 90% tās dialogu un atrastu veidu, kā ar šo filmu pateikt kaut drusku vairāk nekā tās noslēguma dziesmā, no šī ansambļa varētu būt izdevusies jēdzīga filma, bet šādā veidā, kāda tā ir - no fing way!
Vēl varētu piebilst, ka tas, kā liliputi Guliveram sāka pamazām būvēt vietējas nozīmes Manhetenu, bija diezgan smieklīgi, bet Roja lielais robots vairāk man lika domāt, ka esmu atgriezies bērnībā un skatos kādu "Dekstera laboratorijas" sēriju, un nevis pilnmetrāžas filmu.
2011-05-04
comments powered by Disqus