Rango
film — USA — 2011

7.0
Džonijs Deps laikam gan nav viens no tiem aktieriem, kas kļūstot vecāki, sāk uzdrīkstēties uzņemties riskantākas lomas un būtiski paplašināt savu repertuāru, drīzāk otrādi. No pēdējo gadu viņa veikumiem laikam tikai Giljema "Doktora Parnasa imaginārijs" man patika. Līdz ar to diez vai man bija nopietns pamats gaidīt, ka Depa jaunākais veikums - ierunāta loma animācijas filmā par ķirzaku - būs kaut kas fenomenāls.
Patiesībā gan izrādījās, ka nebija tik slikti. Protams, Gors Verbinskis kā pieredzējis "Karību jūras pirātu" režisors, allaž vairāk uzsvara pievērš vizuālajai pusei un mazāk - varoņu iekšējai pasaulei. Un, protams, animācijas filmas nekad nav īsti brīvas no klišejām, turklāt šī konkrētā multene vēl arī seko tradicionāliem vesternu kanoniem, kas to padara vēl paredzamāku.
Taču vienlaikus tieši šī izteiktā vesternizācija ir viens no "Rango" lielākajiem trumpjiem - tās saturs var brīžiem atļauties būt pietiekami drūms, lai darītu šo multfilmu nepiemērotu pirmsskolas vecuma auditorijai, un tādēļ kaut kāda mēra to var nosaukt par "gudru" multfilmu. Nē, tā nav gluži radīta pieaugušajiem, bet cultural references tajā gan ir paredzēti cilvēkiem, kas ir gados vecāki par Džastinu Bīberu.
Sižets ir tipiski vesternisks - mežonīgo rietumu pilsētiņā ierodas svešinieks (šajā gadījumā - no terārija izlidojusi ķirzaka Rango), kurš iekaro vietējo uzticību ar fantāzijās balstitiem stāstiem, kļūst par pilsētas šerfiu un tad atklāj, ka viņš ir iekāpis pārāk smagās kurpēs. Šajā pilsetiņā turklāt ir nopietna ūdens krīze - kas nav nekas negaidīts, ievērojot to, ka tā atrodas tuksnesī, taču, protams, ka pie vainas ir kaut kādi sliktie un jaunajam šerifam to vien vajag, kā noskaidrot, kur ūdens ir pazudis.
Man patika veids, kā šī filma ir uztaisīta - tāds košs un krāšņs 2D, kas nozīmē, ka tajā nebija tonnām ainu, kurās tu redzi, ka filmas veidotāji tās iekļāvuši tikai tāpēc, lai 3D skatītājiem būtu par ko priecāties.
Vienlaikus es pieņemu, ka dažu nedēļu laikā šīs filmiņas sižets manās atmiņās būs pabalējis un pēc kāda laika tikai caur šo blogu atcerēšos, ka tādu vispār esmu skatījies.
2011-06-08
comments powered by Disqus