The Toughest Indian in the World
book — USA — 2000

8.0
Par tādu Šermanu Aleksī es līdz šim neko dzirdējis nebiju, taču tagad esmu. Viņš ir droši vien ievērojamākais mūsdienu indiāņu autors, lielisks komiskās prozas meistars. Šī konkrētā grāmata ir stāstu krājums, kura galvenie varoņi ir autora ciltsbiedri - Spokane indiāņi.
Īsi par katru stāstu:
"Assimilation" - par indiāņu sievieti, kura ir precējusies ar balto vīrieti, kuru viņa mīl, tomēr viņa iesaistās vienas nakts sakarā ar resnu, nesimpātisku indiāni, jo... velns viņu zina, kāpēc;
"The toughest Indian in the World" - par indiāņu žurnālistu, kas regulāri mašīnā ņem stopētājus (tikai indiāņus), kuru vidū gadās kāds tips - profesionāls nelegālo kauju cīkstonis, ar kuru var"onim sanāk visai negaidīts un ne pārāk patīkams vienas nakts sakars;
"Class" - par veiksmīgi izsitušos indiāni, kurš noraujas pa seju no tautieša, kas viņu apskauž.
"Soth by southwest" - rēcīgs "Bonijas un Klaida" stila laupītāju stāsts par diviem vīriešiem, kas dodas nevardarbīgā "killing spree" uz Amerikas dienvidiem, mēģinot pa ceļam viens otru iemīlēt, taču tas viņiem neizdodas, jo viņi nav homoseksuāli.
"The Sin Eaters" - pilnīga šīze, kurā savijas indiāņu iznīcināšana, Holokausts un (manuprāt) - pamatīgs apreibinošo līdzekļu patēriņšautora izpildījumā.
"Indian Country" - rakstnieks (indiānis) dodas pie sievietes, kuru viņš vēlas apprecēt, taču uzzina, ka viņa iepriekšējā dienā aizbraukusi, jo apprecējusies ar vīrieti vārda Chuck. Varonis sastop pilsētā savu jaunības dienu draudzeni - lesbieti, kura vēlas slēgt viendzimuma laulību ar indiāņu sievieti, taču tās indiāņu vecāki ir ļoti radikāli pret. Notiek tikšanās.
"Saint Junior" - par izbijušu basketbolistu, kas gatavo sievai laša sacepumu.
"Dear John Wayne" - par vecu indiāņu sievieti, kas atceras savu neticamo mīlas dēku ar slaveno Holivudas aktieri (vesternu zvaigzni) Džonu Veinu.
"One good man" - par vīrieti, kas apkopj savu smagi slimo tēvu un mēģina rast atbildi uz jautājumu: kas ir indiānis.
Galvenais grāmatas pluss - tā aizrauj lasīšanas procesā, ir vienlaikus asprātīga un nenolaižas līdz pakaļas līmeņa jokiem, pārsteidz un šokē, un mani kārtējo reizi pārsteidza tas fakts, ka patiesībā ASV tomēr ir izdevies izdzīvot kaut kādām daļām indiāņu.
2011-06-13
comments powered by Disqus