You Will Meet a Tall Dark Stranger
film — USA — 2010

8.0
Mana attieksme pret Vudija Alena filmām ir izteikti pozitīva nu jau vairākus gadus, un pamazām sāku apsvērt, vai man nevajadzētu atkārtoti noskatīties "Annie Hall", jo pilnīgi iespējams, ka arī tā man tagad liksies esam lieliska filma. "You will meet a tall dark stranger" ir nu jau kārtējā Alena filma, kas uzņemta Anglijā, un tā vien šķiet, ka šis režisors ir mainījis mītnes zemi.
Filma ir tipiski Aleniska komēdija par attiecībām, kuras nestrādā tā, kā tām vajadzētu. Alfijs un Helēna bija pusmūža laulāts pāris, taču Alfijs nespēja samierināties, ka viņš vairs nav jauns, pameta sievu un apprecēja amerikānieti Šarmeinu - prostitūtu, kurai tas ir ne tikai darbs, bet arī aicinājums. Tikām Helēna sāka apmeklēt zīlnieci, kura viņai vienmēr saka to, ko Helēna vēlas dzirdēt, un apsola, ka Helēnas dzīvē ienāks jauna mīlestība. Helēnas meitai Sallijai ar viņas vīru Roju gan ar mīlestību ir pašvakāk, jo neveiksmīgais rakstnieks Rojs, augu dienu sēdēdams mājās, ieskatās pretējā mājā dzīvojošā sievietē sarkanā kleitā. Ieskatīšanās izrādās abpusēja, izjaucot sarkanās kleitas gaidāmās kāzas. Nejuzdama mīlestību mājās, Sallija iemīlas savā priekšniekā, ko darīt, protams, nevajadzētu.
Ja tev pēc apraksta šķiet, ka tā ir tipiska seksa komēdija, tā gluži nav, jo... tā nav. Vudijs Alens tomēr ir pārāk inteliģents, lai visu trivializētu līdz vienkāršam hanky panky, un šī filma ir lieliska (manās acīs) galvenokārt tās dialogu, neveiklo situāciju un robusto, ne pārāk dzīves jautājumos veiklo personāžu dēļ. Galvenās filmas zvaigznes ir abi gados vecākie personāži - Entonijs Hopkinss ir perfekts kā neadekvātā pašvērtējuma īpašnieks Alfijs, kurš cenšas dzīvot trīsdesmitgadnieka dzīvi 65 gadu vecumā. Un Džemma Džonsa ir ne mazāk perfekta viņa alkohola nomocītās un tumsonībām ticošās sievas lomā.
Diez vai šī ir viena no Alena izcilākajām filmām, bet man kopumā tā ļoti labi patika - gan pateicoties tās īpatnējajai atmosfērai, kādu grūti atrast filmās, kuras nebūtu radījis Vudijs Alens, gan tālab, ka tā visai skaudri un precīzi ataino cilvēku psihi, gan tālab, ka... man tā vienkārši patika, bez jebkāda racionāla skaidrojuma.
2011-07-04
comments powered by Disqus