It`s a Battlefield
book — UK — 1934

7.0
Šī ir viena no Grema Grīna grāmatām, ko iegādājos no amazon.co.uk lietotā veidā - tā kā izrādījās, ka e-grāmatas no Lielbritānijas veikala iegādāties nav iespējams, lietotu grāmatu variants man šķita ļoti pieņemams. Patiesībā šis vispār ir formāts, kurā man būtu ideāli pirkt grāmatas, jo īsti tālāku pielietojumu grāmatai pēc tās izlasīšanas es nesaskatu - turklāt arī jaunā veidā iepirkta grāmata pēc izlasīšanas jau būs saucama par lietotu.
Šis ir viens no relatīvi mazāk zināmajiem Grīna darbiem, taču pats autors to savā darbu sarakstā pieskaitīja "nopietnajai literatūrai", un principā - var jau saprast, kāpēc. Grāmatas īpatnība ir tāda, ka tajā nav īsti neviena varoņa, ir tikai vairāki otrā plāna personāži, no kuriem katrs laiku pa laikam parādās priekšplānā, bet uz varoņa statusu viņi nepretendē. Centrālā sižeta ass griežas ar Džimu Droveru, kurš aizstāvot savu sievu nogalinājis uzbrucēju, kurš izrādījies esam policists. Džims sēž cietumā un gaida, kāds lēmums tiks pieņemts - vai nu viņam izpildīs nāvessodu, vai arī to aizstās ar 18 gadiem ieslodzījuma, situāciju viņa gadījumā pasliktina tas, ka Džims ir komunists, līdz ar to pret viņu sevišķas simpātijas tieslietu sistēmā neviens nejūt. Tiesa, pats Džims grāmatā ne reizes neparādās (cietumā takš!), tā vietā mēs iepazīstam viņa brāli Konrādu, Džima sievu Milliju, viņas māsu Keju, un prokuroru, kura vārdu neesmu piefiksējis. Vairāki cilvēki it kā ir apņēmušies Droveram palīdzēt, taču tā īsti neviens neko darīt negrib, viņa ideoloģiskie biedri daudz labprātāk grib redzēt Droveru kā mocekli, kas kritis idejas dēļ, Konrādu moka pretrunas, kurās ietilpst iekāre pret brāļa sievu, mīlestība pret brāli un dilemma, kas tad ir labāk - mirt, vai pūt cietumā.
Kaut kas man šajā grāmatā līdz galam nepatika - tā šķita pārāk saraustīta un brīžam pārmērīgi neskaidra, taču vienlaikus - šajā veikumā diezgan izteikti Grīns nav domājis par izdabāšanu lasītājam un par to, cik eksemplāros grāmatu izdosies pārdot, kas atkal ir pluss.
2012-01-18
comments powered by Disqus