No Man`s Land
book — UK — 2005

6.5
Patiesībā man nav sevišķas skaidrībās, kālab šī grāmata Wikipedia tiek klasificēta kā Grema Grīna pēdējais romāns, bet lai nu būtu - īsti stāstu krājums tas nav un biogrāfisks vēstījums ar ne, lai būtu romāns. Patiesībā gan to veido divas patstāvīgas daļas, katra no kurām varēja kļūt par pamatu kinofilmai, un otrā šķiet, ka arī kļuva. Abi vēstījumi tapa laikā, kad Grīns bija savā slavas zenītā - "The Third Man" un "The End of an Affair" ērā. Pirmais miniromāns/novele ir visai līdzīgs garā un saturā "The Third Man" - tas stāsta par kādu britu aģentu uzvārdā Brauns, kurš šķērso Austrumvācijas robežu, mēģinot ievākt informāciju par urāna raktuvēm padomju kontrolētajā Vācijas daļā (darbība norisinās aptuveni tajā pat laikā, kad The Third Man - proti, pirms divu Vāciju valstiskuma noformēšanas), tur viņš sastop sievieti, kuru moka pretrunīgs jūtas pret Braunu un pret krievu militāristu Starhovu.
Tikām otrais stāsts - "The Stranger`s Hand" norisinās Venēcijā, kur astoņgadīgam puikam pēc pāris gadu pārtraukuma būtu jāsatiek viņa tēvs. Taču tēvs kaut kur pazūd - viņš mēģināja izsekot kaut kādiem dienvidslāvu aģentiem, kas bija nolaupījuši kādu pret Tito noskaņotu diplomātu, un rezultātā tiek nolaupīts arī puisēna tēvs. Itāļu policija dara visu iespējamo, lai radītu šaubas par to, ka brita pazušana vispār varētu būt notikusi Venēcijā, un vienīgais, kurš puisēnam patiešām mēgiuna palīdzēt, ir viesnīcas darbinieks vārdā Roberto (jāpiezīmē, ka tad, kad šis stāsts tika ekranizēts, Roberto pārtapa sievietē Robertā). Jāatzīmē, ka šis stāsts izteikti nav pabeigts (atšķirībā no "No Man`s Land", kuram ir sākums un beigas, bet nav pietiekama detalizācija, šim vispār nav beigu, tās grāmatā pieliktas atstāstījuma veidā no filmas satura).
Ja pavisam godīgi, man nav īsti skaidrs, kālab šādas grāmatas vispār tiek izdotas - kaut kādi nepabeigti darbi, kurus to autori varbūt nemaz nevēlējās publicēt šādā melnraksta veidā, tā ka tu jūti, ka daudzkur Grīns būtu vēl piecas reizes visu pārstrādājis un noslīpējis, bet šeit tas tā nav noticis. Jāpiezīmē, ka "The Stranger`s Hand" vispār tapa unikālos apstākļos - Grīns bija uzrakstījis pāris lappuses teksta, kuras iesniedza zem pseidonīma konkursā... par labāko Grema Grīna parodiju. Un izcīnija 2.vietu sevis parodēšanā. Taču kaut kādam filmu čalim šī stāsta ideja tik ļoti iepatikās, ka viņš pārliecināja Grīnu to izvērst, un tā viņš arī izdarīja, bet ne tādā mērā, lai no tā izveidotu pilnvērtīgu grāmatu, līdz ar to nepabeigtais manuskripts uz vairākiem gadu desmitiem iegūla plauktā, līdz no tā tas tika izcelts jau pēc Grīna nāves. Un, lūk, tas ir pieejamas tavai uzmanībai.
Nav jau slikti, bet vienlaikus - diezgan pointless.
2012-01-22
comments powered by Disqus