The Big Year
film — USA — 2011

7.0
Nekad iepriekš nebiju aizdomājies, ka ģeoslēpņotājiem varētu būt daudz kas kopīgs ar putnu vērotājiem. Kas gan aizraujošs var būt tajā, ka tu no rīta iekārtojies ar binokli putnu vērošanas tornī un dienas garumā gaidi, kad tavā redzes lokā nokļūs kāds tārtiņš, vālodze vai mērkaziņa? Vienmēr pieņēmu, ka šis hobijs ir vienā aizrautības līmeni ar makšķerēšanu (neizprotu šo pasākumu). Taču šī filma man atklāja, ka arī putnu vērošana var kļūt par psihu sacensību, uzvara kurā normālam cilvēkam no malas var šķist vairāk nekā bezjēdzīga. Ja kas - kopīgs šajā pasākumā ar slēpņošanu ir tas, ka no tevis īsti netiek prasīti pierādījumi taviem skaitļiem - viss balstās uz dalībnieku godaprāta, un tam, ka tu esi novērojis ķivuli, pietiek ar tavu apgalvojumu, ka esi.
Filmas sižets slēpņotāju terminoloģijā būtu sekojošs: ir Latvijas čempions un rekordists slēpņošanā GatisK. Nav neviena slēpņa, ko viņš nespētu atrast, viņu visi apbrīno un apskauž (slēpņotāji tas ir, kamēr draugi neslēpņotāji viņa hobiju uzskata par slimu apsēstību). Ir divi konkurenti - Vilnis un udajs_16, kuri kopīgiem spēkiem mēģina Gati apsteigt, tomēr Gatis ir veikls un izmanīgs. GatiK šajā filmā atveido Ovens Vilsons, Udaju - Džeks Bleks, Vilni - Stīvs Mārtins.
Īsti precīzi slēpņošanas kanoniem filma gan neseko, jo dramatisma prasības uz lielā ekrāna ir drusku citādas. Ceru, ka GatimK slēpņošana nav radījusi problēmas laulības dzīvē. Tāpat Vilnis filmā ir bagāts biznesmenis, kurš nepieciešamības gadījumā slēpņa (putna) atrašanai var noalgot helikopteru. Plus diez vai kāds Latvijas slēpņotājs nodēvētu GatiK par blēdīgu shēmotāju - drīzāk otrādi, viņš ir viens no tiem slēpņotājiem, par kuru neviens slikta vārda nepateiks. Līdz ar to, iespējams, ka saistība starp filmu un mūsu slēpņošanas realitāti nav tik cieša. Bet tomēr daudz ir kopīgā - piedzīvojums, dzīšanās pēc statistikas (bezmērķīga), prieks un gandarījums par D5/T5 putnu un tā tālāk. Un atziņa, ka galvenais ir process un nevis statistikas ailītes.
Filma sevišķi necenšas iedziļināties tajā, kas ir tam visam apakšā - varoņu iekšējā dzīve šeit ir visai skaidra un saprotama, taču neko tādu no šīs filmas es arī negaidīju. To, ko es te gribēju redzēt, es ieraudzīju, un kaut kādā mērā man radās vēlme dabūt binokli un doties kādā putnošanas pasākumā.
2012-02-26
comments powered by Disqus