Attack the Block
film — UK — 2011

7.0
Gados jaunā simpātiskā medmāsa Sema dodas mājās pēc darba vakara maiņā. Pa ceļam uz dzīvokli viņai uzbrūk pieci tīņi maskās un atņem visu, ko vien var atņemt (lieki teikt, ka nekā daudz viņai nav, jo viņa ir medmāsa). Taču aplaupīšanas gaitā notiek kaut kas negaidīts - no debesīm nokrīt kaut kas (velns viņu zina kas), kurā atrodas citplanētietis. Mežonīgie tīņi to ņem un nogalina, jo... ko citu gan viņi varētu darīt. Taču izrādās, ka šis ir tikai mazs šīs sugas pārstāvis, un nāks vēl. Rezultātā Sema un pieci jaunieši tiek ierauti notikumu virpulī.
Filmas par citplanētiešu uzbrukumu mani īpaši neuzrunā, taču šajā filmā nav tā, ka būtu tikai citplanētieši. Tās gaitā mēs iepazīstam sīkos huligānus, kuri visi izrādās nākam no vairāk vai mazāk normālām ģimenēm, bet paši viņi, protams, ir nogājuši no īstā ceļa. Mēs iepazīstam vietējo zālītes tirgotāju Robu (Nick Park, kuru tu varētu pazīt no "Shaun of the dead" un "Hot Fuzz") un bioloģijas studentu Brjūisu. Protams, viss uz ekrāna notiekošais ir visai muļķīgs un absurds, bet tas jau laikam ir ok. Un it īpaši tas ir ok, ja tu skaties šo filmu pareizos apstākļos. Piemēram, kad esi atgriezies no 200+ kilometru velo brauciena un tavas smadzenes nav spējīgas sagremot neko intelektuāli izaicinošāku par citplanētiešu uzbrukumu Zemei. Turklāt - cik bieži gan filmās ir tā, ka citplanētieši par sava iebrukuma vietu izvēlās kvartālu ap vienu daudzdzīvokļu māju visai draņķīgā Londonas dienvidu rajonā?
Īsti gan nesaprotu, kālab šī filma ir it visur novērtēta kā pārākais šedevrs - tā ir skatāma un izklaidējoša, bet ne vairāk. Taču... lai jau paliek, vismaz man vakar tā bija ideāli piemērota, un tas jau ir pats galvenais.
2012-05-12
comments powered by Disqus