Cave of Forgotten Dreams
film — Canada — 2010

8.0
Vispār jau šo filmu vajadzēja skatīties 3D variantā, bet īsti šādas iespējas man nebija. Verners Hercogs, kā zināms, ir viens no retajiem režisoriem, kam vienlīdz labi vienmēr paticis strādāt dokumentālajā un mākslas kino, un - pārkāpt robežas starp vienu un otru abos virzienos. Arī šajā filmā, kura pamatā ir dokumentāla, Hercogs ir izmantojis pāris trikus, lai izliektu to Visumu, kurā viņš darbojas. Taču filmas materiāls ir gana aizraujošs arī bez albīniem radioaktīviem krokodiliem, un te Hercogs var teikt paldies izciliem pagātnes māksliniekiem, kuri arī ir tie, kas padarīja šajā filmā rādīto alu īpašu. Īsi sakot - pirms aptuveni 30-35 tūkstošiem gadu kādā alā tagadējās Francijas dienvidos uzdarbojās ļoti spējīgi alu gleznotāji, kuru radītie attēli saglabājās līdzi mūsu dienām pateicoties nogruvumam, kas pirms 28 tūkstošiem gadu noslēdza šīs alas ieeju. 1994.gadā ala tika atklāta, kopš tā laika tajā iekšā ir viesojušies zinātnieki, un Vernera Hercoga kino grupa. Tev vai man kā tūristam šajā alā diez vai spīdētu pabūt, labākais, uz ko varam cerēt, ja tiks īstenoti franču plāni, varēsim apskatīt reāla izmēra alas kopiju kaut kur ne pārāk tālu no īstās alas. Kas gan, protams, nav gluži tas pats.
Patiesībā jāatzīst, ka varu tikai sajūsmā apbrīnot filmā redzamos alu zīmējumus - varētu apgalvot, ka tā, kā šie mūsu anonīmie tālie senči, mūsdienās varētu zīmēt patiešām neliels procents cilvēku - tur patiešām ir jaušama mākslinieka roka, nevis ķēpājumi, kādus varētu radīt es. Viens no jautājumiem, kas radās man un Lienei (galvenokārt Lienei) šīs filmas iespaidā - cik tad tālu patiesībā mēs esam tikuši šajos 30 tūkstošos gadu, kur tad īsti ir tas mūsu progress un ko mēs esam sasnieguši? Vai mums patiešām ir izdevies sasniegt augstāku apziņas līmeni, vai arī ir taisnība tam zinātniekam, kas šajā filmā apgalvo, ka mūs saukt par homo sapiens neesot pamata, jo mēs neko nezinām un nesaprotam?
Jā, es varētu pārmest šai filmai, ka tā ir stiepta - īsti jau nu materiāla 90 minūtēm Hercogam nebija, un cik iespaidīgi lai arī nebūtu te rādītie gleznojumi, tas nav iemesls tos rādīt atkal un atkal, un atkal. Un atkal. Arī intervijas ar zinātniekiem nav tā, ka tās visas būtu super interesantas, lai arī daļa tādas ir. Taču filma pati par sevi - iespaidīga.
2012-06-13
comments powered by Disqus