Nordkalotten 365
film — Norway — 2007

8.0
Šķiet, ka norvēģi ir viena psiha tauta - valstī, kuras galvenais vēsturiskais varonis ir Tūrs Heijerdāls (vai alternatīvi - Roalds Amundsens), gandrīz katrs otrais pusi savas dzīves pavada, klaiņojot pa akmeņiem. Vismaz šāds iespaids man tagad ir radies. Ar šo filmu mēs iepazināmies, kad braucām ar prāmi no Tallinas uz Helsinkiem, kur ieraudzījām, kā viens čalis dodas pārgājienā ar suni pa ziemu kaut kur tālos ziemeļos. Uz prāmja gan filma tika rādīta bez skaņas ar subtitriem somu valodā, bet mums radās vēlme noskaidrot - kas tur īsti bija par lietu.
Un izrādījās - Monsens ir tiešām viens visai kruts vecis, kurš savā dzīvē ir devies vairākos vienkārši mega ilgos pārgājienos (viens no tiem pa Aļasku ilga 2 gadus un septiņus mēnešus), kurš pats arī savus ceļojumus dokumentē. Šajā konkrētajā 8 raidījumu ciklā Monsens vienatnē vazājās pa Eiropas tālajiem ziemeļiem aiz polārā loka, izbaudot visus gadalaikus, lielākajā daļā ceļojuma viņa vienīgais biedrs ir uzticamais suns Foss, kurš ziemā tiek pielikts pie kamanu vilkšanas, bet vasarā var atpūsties kanoe, kuru uz priekšu virza pats Larss.
Stingri ņemot, nekas tāds dižs jau šajos raidījumos nenotiek - Monsens klaiņo, laiku pa laikam makšķerē (un ik reizes sajūsmā kliedz, ja viņam izdevies noķert makanāku foreli), mēģina sastapt kādu vilku vai lāci un vienkārši bauda dzīvi brīvā dabā. Ar visu to, ka tur nav notikumu, skatīties bija interesanti, un es pat varu saprast, kāpēc kāds varētu gribēt makšķerēt, it īpaši, ja ir runa par makšķerēšanu paša (un sunīša) uzturam. Turklāt filmas gaitā Monsens sniedz daudz dažādas informācijas, kas varētu būt noderīga cilvēkiem, kas dodas pārgājienos - gan par somu pakošanu, gan par teltīm un guļammaisiem, gan lāčiem. Un galvenā atziņa (kurai gan nezinu, vai pilnībā piekrītu) - galvenais, ir visu savlaicīgi saplānot un paziņot draugiem, radiem un kolēģiem, ka tu pēc diviem gadiem uz gadu pazudīsi no civilizācijas un vandīsies pa mežiem, un tad viss būs iespējams. Kā racionālais latvietis gribu teikt - un kurš maksās dzīvokļa kredītu - bet varbūt racionālais latvietis ir muļķis?
2012-07-17
comments powered by Disqus