Bjarnfreðarson
film — Iceland — 2009

8.0
Katru reizi, kad pie mums gadās kādi kaučsērferi, piedavājam viņiem ar mums nobaudīt kādu kino pasaules brīnumu. Reizēm gadās, ka mana izvēle ir katastrofāla, kā, piemēram, tai reizē, kad ar čali no Austrālijas skatījāmies dāņu filmu par miesniekiem, kas sāk slaktēt cilvēkus un tirgot viņu gaļu.
Šoreiz, kad pie mums bija rumāniete Korīna un amerikānis Marks, filma arī gadījās ar savu pipariņu.
Pirms brauciena uz Islandi šķita prātīgi noskatīties kādu šajā valsti tapušu filmu, un kas gan būtu labāka izvēle par filmu, kas Islandē esot bijusi populārāka par Avataru.
Te gan vērts piebilst, ka šīs filmas panākumus Islandes kinoteātros veicinšja tas, ka tā ir turpinājums trīssēriju TV filmai, līdz ar to tās varoņi vairumam skatītāju jau bija tuvi un iemīļoti.
Šie varoņi ir trīs, un viņus visus saista kopīga pagātne cietumā. Sevišķi gqan netiek skaidroti nozieguma apstākļi, bet viens no viņiem nosita kādu sievieti. Personāži ir diezgan kolorīti, centrālais no viņiem ir traks marksists, kuru māte ir uzaudzinājusi par feministu, un viņam ni bērnības ir diezgan daudz psiholoģisku traumu. Viņš ir apsēsts. Otrs ir bagāta ārsta dēls, kuru ģimene kopš bērnības virzījusi mediķa karjerai, bet viņš timai izleikas studējam medicīnu un patiesībā mācās mākslu. Viņa sievai tikām acīmredzami ir sakars ar viņas auto instruktoru. Visubeidzot trešais ir tipisks bezģeļņiks, kurš izvadā picas, bet tad nejauši kļūst par radio dīdžeju.
Ar ko šī filma bija īpaša, tās bija antiamerikāniskās noskaņas un joki tajā,, proti, īstā tēma čalim, kas desmit gadus bijis ASV karaspēkā un plāno turpināt šo karjeru. Taču, kas bija forši, Markam šī filma patika, iespējams, pat vairāk nekā mums. Protams, filma ir pārspīlēti komiska un tās varoņi un situācijas ir drusku no fantāzijas pasaules, bet tā bija smieklīga,izklaudējoša un ideāli piemērota konkrētajam vakaram. Pieņemu, ka to varētu nosaukt par islandiešu Kolka Cool un vietējiem tā droši vien ir vēl smieklīgāka kā mums. Bet arī man patika.
2012-09-07
comments powered by Disqus