Seeking a Friend for the End of the World
film — USA — 2012

6.5
Filma, kurai (vēl to nenoskatoties) jau bija saraksts ar plusiem un mīnusiem.
+ Lielisks nosaukums, liek gaidīt kaut ko stilīgu Sundance festivāla gaumē;
- Šīs filmas režisore uzrakstīja scenāriju Nick and Nora`s Infinite Playlist. Tai arī bija labs nosaukums, bet pilnīgi tukšs saturs;
+ Tajā spēlē Keira Naitlija - viena no mūsdienu foršākajām angļu aktrisēm (jaunajām, t.i.).
- Galvenajā lomā - Stīvs Kerels, viens no manis mazāk iecienītajiem amerikāņu komiķiem.
+ Filmas tēma - cilvēcei atlikusi 21 diena līdz pasaules galam. Ko tu darītu šajā atlikušajā laikā?
- Cik reizes šādas filmas jau ir izčakarējis nobeigums, kurā nekādas katastrofas nav. (un vienā šādā filmā - Evan Almighty esmu jau redzējis Stīvu Kerelu.
Un tātad - Zemē pēc 21 dienas ietrieksies milzīgs asteroīds, tur neko vairs nevar padarīt. Mēs visi mirsim. Tāda, lūk, ir situācija.
Kerela varonis Dodžs vienmēr ir bijis atbildīgs dzīvības apdrošināšanu tirgotājs. Cilvēces pēdējās nedēļās pēc viņa darba sevišķas vajadzības vairs nav, jo neviens apdrošināšanas prēmiju saņemt tāpat nevarēs. Tālab nav brīnums, ka viņa darbavietā par finanšu direktors jebkurš varētu kļūt, vienkārši paceļot roku, taču neviens roku nepaceļ. Dodžu ir pametusi sieva, jo viņa jau sen to bija gribējusi izdarīt, bet tagad vairs nav iemesla slēpties. Patiesībā - nevienam vairs nav iemesla slēpt savu patieso dabu, taču Dodža patiesā daba ir tāda, ka viņš ir vienkāršs normāls cilvēks, nevis kaut kāds komēdiju frīks, un par to - desmit plus punkti. Proti, nosacītajā reālismā šī filma ir kaut cik adevkātā nekā, piemēram, The Invention of Lying. Mani ne pārmērīgi uzrunā "bonding" starp Dodžu un viņa kaimiņieni Peniju (nē, tā nav Penija no "The Big Bang Theory", bet jau minētā Naitlija. Ja tu gadījumā nemāki atšķirt vienu no otras: seriāla Penija ir blondīne ar lieliem pupiem, kuru atveido tipiska otrās-trešās šķiras aktrise, kuras vārdu man ir slinkums noskaidrot; Penija no filmas ir tumšmate bez lieliem pupiem, taču ar neapstrīdamu aktrises talantu). Šīs filmas trūkumi patiesībā bija pilnīgi citādi, nekā es to biju gaidījis. Filma neizrādījās ne pārāk trula, ne pārāk banāla, ne pārāk centrēta uz Kerela komiķa dotībām, bet tā galīgi nav viengabalaina un tā nav aizraujoša. Ja mani nepārliecina attiecības starp galvenajiem varoņiem un mani ne pārāk intriģē filmas darbība, diez vai es būšu sajūsmā par visu filmu, un šis ir tas gadījums, kad kaut kāds klikšķis nav noticis un viss mehānisms nav nostrādājis, lai gan it kā visas sastāvdaļas bijušas pareizajās vietās.
2012-09-30
comments powered by Disqus