Pārkāpt sev un uzrunāt svešinieku

Viena no man raksturīgajām iezīmēm, par ko pats nepavisam neesmu sajūsmā, ir grūtības uzsākt sarunu ar svešinieku. Piemēram, ārzemju ceļojumos, ja esmu apmaldījies, cenšos nekad neko nevienam nevaicāt, bet mēģināt ceļu atrast pats. Man nepatīk klauvēt pie durvīm iestādēs un vaicāt, kur šeit atrodas viens vai otrs dienests. Un vēl jo vairāk es nevaru vienkārši pienākt klāt svešam cilvēkam un sākt ar viņu runāties.
Tāpēc arī 101 uzdevuma sarakstā iekļauta piecu sarunu uzsākšana ar svešiniekiem.
Kad sestdien devāmies viena pamatīgi grūta ģeoslēpņa meklējumos, bija skaidrs, ka vismaz kaut kādā mērā sevi jāpārvar - jāvaicā cilvēkiem ceļš, pie reizes nedaudz aprunājoties par šo un to.
Un izrādījās - tā nemaz nav problēma! Manuprāt, mēs sestdienas laikā aprunājāmies ar kādiem 15 dažādiem cilvēkiem, kuri lielākoties bija laipni un izpalīdzīgi un zinoši. Un daļa no viņiem, protams, bija jau sastapušies ar citiem slēpņotājiem.
Atmiņā vislabāk palikušās epizodes:
1) Piestājam aprunāties ar kādu vīrieti, vaicāju viņam: "Vai jūs nezinātu, kur šeit tuvumā kādreiz bija dzelzceļa stacija?" Viņš atbild: "Precīzi šeit." - "Un kur bija sliedes?" - "Jūs uz tām stāvat." Pēc tam vēl viņš, ieraudzījis mašīnā mūsu brūno mežoni, pastāsta, ka viņam arī bijis agrāk suns vārdā Čipis.
2) Meklējam vienu tiltu. Iebraucam mājas pagalmā, kur vesels bars ar cilvēkiem. Vaicājam - "Vai jūs nezinat, kur šeit ir/bija tāds un tāds tilts?" - "Kam vajag?" - "Piedalāmies orientēšanās spēlē." - "Pieci lati!" - "Mums nav skaidrās naudas." - "Var arī ar pāskaitījumu." - "Labi, dodiet konta numuru." - "Tad vismaz latu. Zemniekiem tagad grūti lauki, bet jūs - bagāti pilsētnieki." - "Nē, mēs trūcīgi studenti." Ja kas - tilts atradās ne vairāk kā simts metru attālumā no šīm mājām.
3) Psiholoģiski visgrūtākais moments. Pieeju tantei, kas iznākusi no siltumnīcas, un jautāju: "Kur jums šeit ir koncentrācijas nometne?"

Savā progresa diagrammā atzīmēju, ka viena no piecām sarunām ir notikusi. Protams, patiesībā bija vairāk, bet pieņemšu, ka vienā dienā var izpildīt ne vairāk kā vienu sarunas punktu.