Projekts 101: Peldēšanās

Tā kā iepriekš sanāca peldēties teju vai tikai un vienīgi jūrā, projekta 101 ietvaros apņēmos nopeldēties vismaz 10 dažādās ūdenstilpēs. Šeit būs atskaite.
1) Zaļesjes ezers (2010.gada 26.jūnijs). Apraksts no Lienes bloga:

Piestājam Zaļesjē, kur pie Zaļesjes ezera kāds pacenties izveidot varenu pludmali. viss skaisti nopļauts, sētiņa, dekoratīvais celma astoņkājis, aiz kura var paslēpt dibenu no Zaļesjes meitenēm - pārģērbjoties :D, avotiņš, lapiņa, pat smiltiņas. Mēs kautrīgi ar saviem dvielīšiem pienākam pie laipiņas, jo uz tās kāds puisis ar meiteni makšķērē un tā kautri īsti nezinam, vai varam mesties ezerā iekšā.
Tā, nu, piesēžam uz brīdi smiltīs, kad parādās ģimene ar puiku, kurš atvests nopeldēties. Sākumā puika stīvējas, jo baidās no ezera dēlēm, bet atmosfēra kļuvusi drošāka un arī mēs metamies ezerā iekšā. Āāāūū, cik labi!
Ūdens ir silts, laiks ir silts, dēļu nav, atsvaidzinoša sajūta. Tā mēs tur plunčājamies kopā ar puiku.


2) Pintu ezers (2010.gada 26.jūnijs). Apraksts no Lienes bloga:
Ūdens gan ir vēsāks nekā Zaļesjā, bet arī šeit saņemam kāroto veldzi no karstās dienas. Raimis pat pamanās dabūt dēli pie kājas, nodabūt gan to grūti, bet tas izdodas.

Jā - šeit man pirmo reizi dzīvē piesūcās dēle.

3) Nirzas ezers (2010.gada 27.jūnijs). Autovelobrauciena pēdējā dienā ar izpeldēšanos bija švakāk, jo diezgan ātri vajadzēja šturmēt atpakaļ uz Rīgu. Tomēr vienreiz nopeldēties sanāca - piestājā pie Nirzas pamatskolas un tur ātri izpeldējāmies. Ezers bija ļoti tīrs un "kopts", taču ūdens, tā kā bija vēl relatīvi agrs, bija stipri pavēss. Bija forši, taču noteikti pāris stundas vēlāk būtu bijis vēl daudz labāk.

4) Rīgas jūras līcis (2010.gada 3.jūlijs). Nožēlojami, bet jūrā šogad pirmo reizi peldējāmies tikai jūlijā. Sākumā šķita, ka ūdens ir pārāk auksts, un ari vispār vairums Ulda vārdadienas viesu izlēma nepeldēties, bet trio - Liene, Ziņģis - es tomēr saņēmās. Kaut vai tīri principa pēc. Un patiesībā - ūdens nemaz nebija TIK auksts, un pelde bija atsvaidzinoša.

5) Durbes ezers (2010.gada 24.jūlijs)
Ar man personīgi nepazīstamiem slēpņotājiem devos pēc Durbes multislēpņa. Izbridāmies pa purviem, izstaigājāmies pa biežņām un atceļā piestājām pie Durbes ezera (gar kuru arī klīdām daudzu stundu garumā). Ūdens bija duļķains un ne pārāk glīta paskata, bet bijām visi tik netīri un novazājušies, ka tas sniedza tieši to, ko mums vajadzēja. Tas gan nenozīmē, ka arī normālā prātā es tur ietu peldēties.
6) Pogas ezers (2010.gada 31.jūlijs). Kempingā pie šī ezera mēs nakšņojām pirmajā šīs vasaras garākā velobrauciena naktī. Mana velosipēda problēmu dēļ kempingā ieradāmies tuvu vieniem, un naktī prāts uz peldi nenesās. Arī no rīta nebija domāts peldēties - kā nekā šādā agrumā ūdenim ir raksturīgs būt vēsam. Taču tas izrādījās debešķīgi silts, un peldēties bija tīrais prieks.
7) Zvārtavas ezers (2010.gada 31.jūlijs). Lai arī pie šī ezera bija būts iepriekš vairākkārt, peldējies tajā līdz šim nebiju. Šoreiz mēs jau vairākas stundas iepriekš bijām meklējuši, kur gan varētu nopeldēties - nedz ezerā Ilzenē, nedz Ādamā tas nebija iespējams, pa ceļam bijām totāli izmirkuši, līdz beidzot tikām līdz Zvārtavas ezeram. Ūdens bija nedaudz vēsāks nekā Pogas ezerā, tomēr joprojām - ļoti patīkami silts. Nepatikamā detala atklājās pēc peldes - mana riteņa aizmugurējā kamera atkal bija caura, un nācās zvanīt Andrejam uz "Grāviem", lai viņš mani izpestītu.
8) Usmas ezers (2010.gada 7.augustā). Peldējāmies tajā vismaz trīs reizes, un daudzas stundas pavadijām, braucot pa ezeru ar laivu. Bija lieliska nedēļas nogale, ja kas!


9) Daugava (2010.gada 14.-15.augusts). Ja nemaldos, Daugavā iepriekš vispār nekad nebiju peldējies. Varbūt vienīgi pavisam sīks būdams - pa kreisi no Vanšu tilta kopā ar bērnības draugiem. Taču šogad laivu braucienā pa Daugavas lokiem upē nopeldējos - nepārspīlēšu - reizes desmit. Vienu reizi ari pārpeldēju tai pāri, lai gan, protams, Daugava netālu no Krāslavas ir nesalīdzināmi šaurāka nekā Rīgā.
10) Celtic Sea (2010.gada 24.augusts) - Anglijas ceļojuma ietvaros uzdevums pabeigts (protams, tas neliedz turpināt sarakstu un atzīmēt jaunas "iekarotas" ūdenstilpes). Sākumā šķita, ka būs pārāk auksts, lai mēs ar Lieni nopeldētos, bet ar apņēmības palīdzību tomēr galā tikām. Un bija labi - spēcīgi viļņi, super sāļš ūdens un lielisks noskaņojums pēc peldes!
--------------------
Peldes saraksta turpinājums:
11) Tosmares ezera cietokšņa kanāls (2010.gada 28.augusts). Noteikti - šī gada pretīgākā pelde. Ja ne nepieciešamība tikt pie kontrolpunkta (kādam slēpnim vajadzīga) kanāla otrā pusē, noteikti nebūtu tur peldējies. Taču mums slikti vedās ar apkārtceļa atrašanu, tāpēc nācās peldēt. Bija ļoti nepatīkami.
12) Anonīms dīķis/ezers vecās Jelgavas šosejas malā (2011.gada 27.aprīlis). Tas bija visai hardcore pasākums - tumsa, auksts, nobraucis jau zināmu gabalu ar riteni, un te - lai tiktu pie nullpunkta, jāiet dīķi. Tā arī izdarīju. Bija grūti piespiesties, bet dīvainā kārtā ūdens nešķita sevišķi auksts. Domājams - nevienu gadu tik agri peldēšanās sezonu atklājis nebiju - ne velti pag.g. tā sākās veselus 2 mēnešus vēlāk. Atkal jau - būs labas atmiņas un stāsts.

13) Atlantijas okeāns Penišā, Portugālē (2011.gada 22.maijs). Gluži kā tas bija pagājušogad Anglijā, sākumā šķita, ka ūdens būs neizturami auksts, taču ātri vien izrādījās, ka tas ir pilnīgi pietiekami silts. Vispirms divreiz nopeldējāmies akmeņainā pludmalē Penišes centrā, pēc tam - vēlreiz brīnišķīgā zeltainā pludmalē ārpus centra (bija grandiozi viļņi).

14) Beberbeķu ezers (2011.gada 8.jūnijs). Beberbeķī peldēts neskaitāmas reizes skolas gados, daudzreiz peldēts tam pāri. Šoreiz laiks bija vēss, ezers - diezgan smirdīgs, un pelde arī īsa. Peldējāmies nevis tajā krastā, kur ir populārā pludmale, bet otrā pusē, kur bijām nokļuvuši, braucot pēc slēpņa.

15) Lādes ezers (2011.gada 18.jūnijs). Lādezeru apmeklējām pēc Spēkozola takas iziešanas, laiks nebija nekāds izcilais - pavēss un saule arī ik pa brīdim kaut kur pazuda. Nopeldējos kopā ar Čipi.

16) Auziņu ezers (2011.gada 18.jūnijs). Paņēmām Auziņu ezerā nomā laivu, ar kuru izbraucām vairākus Jumpravmuižas ezeru virknes ezerus (Auziņu ezeru, Skujas ezeru, Mazezeru un Riebezeru), un Auziņu ezerā arī nopeldējāmies. Ja būtu siltāks laiks, noteikti nopeldētos visos četros.

17) Белое озеро (2011.gada 23.jūnijs). Pirmā pelde Baltkrievijā, ciematā Bulavki, kurā dzīvo Oļģas tante. Vispār jau gaiss bija diezgan pavēss, bet kaut vai tīri ķekšīša pēc Baltkrievijā vajadzēja nopeldēties, ko mēs arī veiksmīgi izdarījām.

18) озеро Струсто (2011.gada 24.jūnijs). Pie šī ezera mēs Baltkrievijā palikām kempingā (kur gan nesamaksājām par nakšņošanu). Vakarā īsu peldi veicu es, nākamajā rītā - Liene.

19) grāvis/tunelis Ķekavā (2011.gada 9.jūlijs). Aizbraucām uz šo "krepāli" ar Normi un no Kārļa aizlienētu laivu. Taču ūdens pārmērīga dziļuma dēļ laiva nebija izmantojama, tāpēc gāju viens un ar kājām. Ja vadās no kritērija, ka jābūt peldē saslapinātiem matiem, īsti šajā šeņķī nenopeldējos. Tomēr pieņemu, ka šādiem objektiem ir pietiekami arī ar to, ka ūdenī pavadīju vairāk kā pusstundu laika.

20) Līdumu karjers (2011.gada 9.jūlijs). Apciemojot mana tēta brālēnu un viņa ģimeni netālu no Dalbes, izmantoju iespēju nopeldēties tuvējā karjerā. Izmantojot to, ka tuvumā nebija Lienes (apslimusi), pārpeldēju pāri. Ievērojot to, ka karjera platums ir ap 300-400 metriem un to, ka pasen nebiju peldējis, nav brīnums, ka pēcāk biju diezgan noguris. Iespējams, ka peldējuma rezultātā iedzīvojos saules dūrienā.
21) Irbe (2011.gada 24.jūlijs). Pelde bija visai īsa, jo ūdens šķita vēss. Taču ieraksts vēsturē šak vai tā.

// kādu laiku aizmirsu šai lietai sekot
22) Lielais Ausekļa dīķis (2011.gada 2.oktobris - manas geopeldsezonas noslēgums) - kopā ar vimba_zlobnaja

23) Božu ūdenskrātuve (2012.gada 27.maijs) - pēc slēpņa, tur gan vairāk sanāca brišana kā iešana
24) Baltijas jūra (Somu līcis), kā izrādās - taču visai man nepierastā vietā - pie Helsinkiem, patiesībā biju domājis, ka tas ir ezers :) bija smagi auksts, lai arī jau 2012.gada 4.jūnijs.
25) Saetersjoen ezers Norvēģijā (2012.gada 3.jūlijs) - vienīgā mana pelde Norvēģijā, uz aci man izskatījās, ka tur ir psihi auksts, taču divas vietējās 12 gadīgas meitenes tur tā plunčājās, ka sakaunējos par savām bailēm no aukstuma un tomēr ielikos ūdenī. gaiss bija auksts, ūdens arī
26) Nysockensjoen ezers Zviedrijā (2012.gada 3.jūlijs) - pirmā pelde Zviedrijā, mēs nakšņojām kempingā pie šī ezera, un kempinga saimnieks teica, ka ūdens esot 19 grādi. man gan šķita, ka varētu būt arī mazāk, bet šeit jau varēja tīri normāli nopeldēties, tālab tas tika izdarīts gan vakarā, gan arī nākošajā rītā
27) Vanern ezers Zviedrijā (2012.gada 4.jūlijs) - esmu nopeldējies lielākajā Eiropas Savienības ezerā! Izbraucām pa šo ezeru arī drusku ar jūras kajaku, patiesībā ūdens bija diezgan vēss, taču šādu ezeru savā stastistikā noteikti gribējās iekļaut
28) Kombuļu ezers (2012.gada 28.jūlijs) - beidzot pirmā sakarīgā pelde Latvijā. Protams, tikai tagad izlasīju, ka ezers esot diezgan piesārņots, lai gan pēdējos gados tajā vismaz ir iztīrīta viena pludmale, kuru mēs arī izmantojām, pie tās turklāt tusēja gulbju pāris. Augšslānī ūdens bija silts, dziļāk - visai ledains.
29) Cirīša ezers (2012.gada 28.jūlijs) - vēl viens iemēģināts Latgales ezers. Ar lielām pūlēm dabūjām laivu, ar ko aizbraukt uz Upursalu, kad tas izdevās - vajadzēja nopeldēties. Tiesa, peldvieta uz salas bija draņķīga, līdz ar to nekas īpaši vairāk par apmērcēšanos tur nesanāca.
30) Jazinska ezers (2012.gada 28.jūlijs) - pie šī ezera nakšņojām, izpeldējāmies gan vakarā, gan no rīta. Tā kā blakus esošajā Velnezerā peldēties nav atļauts, Jazinskā nopeldējāmies, kā teikt, divu ezeru vērtībā
31) Sivera ezers (2012.gada 29.jūlijs) - pagaidām apjomīgākā pelde ezeros, kas sanākusi pēdējo dažu gadu laikā. Uz tā salas bija slēpnis, mums nebija laivas, tālab peldēju tāpat, kopā sanāca pelde drusku garāka par kilometru. Labi, ka bija peldveste, jo citādi būtu grūti visu ceļu peldēt ar vienu roku gaisā - tajā turēju Garmin.
32) Rāznas ezers (2012.gada 29.jūlijs) - peldējāmies laikam maksas peldvietā, bet nevienam neko nesamaksājām. Karstā jūlija beigu dienā Rāznas ezerā ir vienkārši psihi daudz atpūtnieku, varētu padomāt, ka Latgalē nebūtu citu ezeru, pie kuriem atpūsties
33) Ežezers (2012.gada 29.jūlijs) - sestais ezers divu dienu laikā, piestājām visai labā labiekārtotā peldvietā un kārtīgi izdzīvojāmies pa ūdeni. Vispār jau jāatzīst, ka nevienā no sešiem ezeriem ūdens nebija grandiozi silts, taču tas pat bija labi, jo gaiss gan bija neizturami karsts.
34) Mēmele (2012.gada 4-5.augusts). Laivu brauciena Skaistkalne-Bauska ietveros neiztika bez vairākām peldēm.
35) Rubikiai ezers Lietuvā (2012.gada 11.augusts). Veicām braucienu ar laivām pa šo ezeru, apmeklējot daudzas tā salas. No četru cilvēku kompānijas biju vienīgais, kas ezerā arī nopeldējās.
36) Melnā jūra Bulgārijā (2013.gada 14.aprīlī). Tā kā ne tuvu vēl nebija peldsezona, nevienu peldētāju nemanīja, bet latviešiem jau ir nepieciešams nopeldēties vienmēr un visur, un tā es arī darīju, lai gan, protams, tā bija tīrā statistikas pelde.
37) Marmora jūra Turcijā (2013.gada 17.aprīlī). Pretīgākā pelde ever, ievērojami pārsitot Tosmares ezera kanālu. Stambulas centrā, absolūtā netīrībā, uz pretīgiem akmeņiem. Saskrāpēju kājas, pēc iegremdēšanās ūdenī biju tik netīrs, ka 10 minūtes dušā mazgāju no sevis nost melno preteklību. Bet - neatsverama pieredze un piedzīvojums.
38) Ogre (2013.gada 2.jūnijā). Laivu braucienā pa Ogri. Vairāk gan sēdēju laivā, bet dažas reizes arī nopeldējos. Ūdens (kā jau parasti upē vasarā) bija silts.
39) Ķīšezers (2013.gada 8.jūnijā). Ķīsī, protams, savulaik biju peldējies, bet daudzus gadus nebija sanācis. Šogad šķiet, peldējos te divreiz. Pludmale normāli labiekārtota, viss pa smuko.
40) Katvaru ezers (2013.gada 9.jūnijā) - dīvainā pārgājienā, kas sākās Limbažos un beidzās ceļā uz Aloju. Ūdens bija ļoti patīkami silts, taču izkāpjot krastā, uzreiz uzbruka odu mafija.
41) Melnā jūra Odesā, Ukrainā (15.06.2014) - ierados Odesā sava velo brauciena sākumā, kamēr mana couchsurfing saimniece vēl gulēja, devos kārtīgi nopeldēties 42) Donava Ukrainā (17.06.2014) - beidzot sanāca nopeldēties kādā no Eiropas nozīmīgākajām upēm. Peldējos kedās, jo bija slinkums vilkt nost apavus. 43) Asaru ezers (2013.gada 7.jūlijā). Geocaching CITO pasākuma ietvaros pēc atkritumu vākšanas aši nopeldējos šajā ezerā. Virspusē ūdens bija ļoti silts, dziļāk - ledains.
44) Cenas tīreļa ezeriņi, vairāki (2013.gada 20.jūlijā). "Slapjais kaķis 2013" laikā sanāca ne viena vien pelde - pirmā pieredze purva ezeros, ļoti pozitīva. Radās vēlme pasākumu atkārtot, kas, šķiet, nebūs problēma.
45) Ezers Medema purvā (2013.gada 25.augustā). Kādu laiciņu nebija sanācis nekur nopeldēties, un statistikas tukšumu pārtraucu savā stilā - ar aizdomīgu purva ezeru. Tas bija pietiekami aizdomīgs, lai piesardzības labad es izvēlētos peldēties ar kedām kājās. Mazliet apmērcējos, bet īsti noskaņojuma kārtīgai peldei konkrētajā zampā tomēr nebija. 46) Sauriešu karjers (2013.gada 8.septembrī). Geopeldsezonas ietvaros pelde Sauriešu karjerā - šķiet, tur biju peldējies pirms teju pieciem gadiem. Ūdens vēl ir patīkami silts. Motivācija turpināt peldsezonu ir, tā ka - viss kārtībā. 47) Mālpils Centra dīķis (2013.gada 22.septembrī). Geopeldsezona Mālpilī - pasūtījām pusdienas muižas restorānā un pa lietu devāmies peldēt. Nu jau galīgi vairs nav silts, bet vēl peldēt var. Peldējām uz salu pēc slēpņa, vienā virzienā ap 100 metriem. Būtu riktīgi feini, ja šogad izdotos šajā sarakstā tikt līdz nr.50. 48) Helme jogi upīte Igaunijā (20.04.2014) - izmantojot to, ka Lieldienās bija silts, ātri ar Vimbu nopeldējāmies. Patīkami gan nebija, bet Vimbam noteikti bija nepatīkamāk, jo viņam nācās gaidīt ūdenī, kamēr es pārģērbšos. Blakus taisījām pikniku. 49) Boracko ezers Bosnijā (29.04.2014) - nez kādēļ slēpņa aprakstā bijām izlasījuši, ka tas esot lielākais ezers Bosnijā, kas ir pilnīgas muļķības. Ūdens bija auksts un lija lietus, peldēt nemaz nebija patīkami, bet... neko darīt, vajadzēja. 50) Trebižat upe Bosnijā (30.04.2014) - izcili ūdenskritumi, perfekta vieta ļoti skaistai, lai arī ne siltai peldei. 51) Vidusjūra Dubrovnikos, Horvātijā (30.04.2014) - vakarā pēc picērijas Dubrovnikos braucām uz slēpni jūras krastā, to gan neatradām, toties tiku pie naksnīgas peldes bez nepieciešamības vilkt peldbikses 52) Vidusjūra Kotorā, Melnkalne (02.05.2014) - pa pilno krievu tūristu, bet ūdens tīri ok. Netālu meklējām vērtības Zemes slēpnim. 53) Ohridas ezers Albānijā (04.05.2014) - vispār jau tas galvenokārt zināms kā Maķedonijas ezers, bet es peldējos Albānijā. Netālu redzējām lāci būrī (bezjēdzīgi nežēlīgi). 54) nenoskaidrota nosaukuma ezers Grieķijā - jāprecizē (05.05.2014) - izklausās jau, ka pelde Grieķijā vispār nav sasniegums - silts un patīkami, tomēr gluži tik traki nebija - baigi jau nu neprasījās peldēties, taču saņēmās šoreiz arī IvetaZ, ne tikai es. Galvenais, protams, +1 peldvalstu statistikā. 55) Vidusjūra Maltā (26.05.2014) - Maltā peldējos, šķiet, četras reizes, visas vietas burvīgi skaistas, ūdens - diezgan silts un fenomenāli dzidrs 56) Amata (03.08.2014) - pēc festivāla LabaDaba, gaiss bija mežonīgi karsts, ūdens - ne tuvu ne tik traks, bet paši bijām tik sakarsuši, ka tur varēja uzturēties arī daudz ilgāk 57) Āraišu ezers (03.08.2014) - sākot kalendāro peldēšanos, piestājām pie šī ezera peldvietā, kura nav 100% publiska. Ūdens silts, peldējās daudz bērnu 58) Ratnieku ezers (03.08.2014) - atceļā no Āraišu ezera vēl viena pieturvieta, kādu laiku meklējām piebraukšanas ceļu, izrādījās, ka tur priekšā bija ļoooti daudz mašīnu. Tālu jāiet, līdz kļūst kaut cik dziļš. Ūdens silts kā piens, bet glums kā jau purvainā ezerā.