New Eleusis spēles noteikumi

2007-08-29

Vispārīga informācija ievadam: New Eleusis jeb Jaunā Elēze (kā šo nosaukumu latviskoju es) ir kāršu spēle 4 līdz 8 spēlētājiem, kurā spēlētāju mērķis ir atšifrēt "Dieva plānu" jeb saprast, kādi ir spēles noteikumi. Var teikt, ka tā ir vienkāršāka variācija par Mao (par to gan runāt nedrīkst!) tēmu, kurā ir pievienota punktu skaitīšana un uzvarētāja noteikšana. Manuprāt, pietiekami interesanta spēle.

Spēles sākums



  1. Izdomā un pierakstu noteikumu, kas nosaka, kādas kārtis kad ir atļauts izspēlēt. Noteikumam ir jābūt atkarīgam tikai no iepriekš pareizi izspēlētām kārtīm.
  2. Sajauc divas kāršu kavas un izdali katram spēlētājam, izņemot sevi.
  3. Noliec vienu kārti kā pirmo kārti


Spēlētājs (zinātnieks)



  1. Noliec vienu kārti no savās rokās esošajām. Ja esi par sevi pārliecināts, vari izlikt secību no 2 līdz 4 pareizām kārtīm. Ja tu uzskati, ka tev nevienas "pareizas" kārts nav, tu vari paziņot "kārts nav" un parādīt savas kārtis visiem prējiem spēlētājiem.
  2. Pēc sava gājiena, ja tu domā, ka esi sapratis noteikumu, tu vari sevi pasludināt sevi par Pravieti, ja: (1) nav cita pravieša; (2) tu šajā kārtā neesi jau bijis pravietis; (3) izņemot tevi un dalītāju vēl piedalās divi vai vairāk spēlētāji


Dalītājs (Dievs)



  1. Ja nav pravieša, katru izspēlētu kārti sauc par "pareizu" vai "nepareizu" un iedod divas soda kārtis par katru "nepareizu" kārti. Ja ir izspēlēta virkne no 2 līdz 4 kārtīm, tā par pareizu tiek uzskatīta, ja katra secīgi izspēlēta kārts būtu pareiza. Par katru kārti nepareizā virknē iedod divas soda kārtis. Neatklāj, kura kārts vai kārtis padarīja virkni nepareizu.
  2. Ja ir pravietis, viņš novērtē izspēlētas kārtis. Tu atzīsti vai noliedz viņa vērtējumu. Ja tu noliedz viņa vērtējumu, tu "gāz" Pravieti un viņam iedod 5 soda kārtis; spēlētājs (zinātnieks), kas nupat izdarījis gājienu sodu par nepareizu gājienu nesaņem.
  3. Atzīmē ar baltu katru 10to kārti, kas tikusi izspēlēta un pēc 40 izspēlētām kārtīm pasludini "pēkšņās nāves" periodu. Pēkšņās nāves laikā ikviens spēlētājs, kas izdara nepareizu gājienu, tiek izslēgts (ja ir Pravietis, tad pēkšņā nāve balstās tikai uz melnajām zīmēm).


Pravietis



  1. Kad esi nupat kļuvis par Pravieti, ar melnu atzīmē pēdējo kārti, ko tu izspēlēji. Noliec savas pārējās kārtis malā (tās tev vēl var vēlāk būt vajadzīgas)
  2. Uzņemies gājienu saukšanu par pareiziem vai nepareiziem, esi piesardzīgs.
  3. Atzīmē ar melnu katru 10to kārti, kas izspēlēta, kopš esi kļuvis par Pravieti, un izsludini "pēkšņo nāvi" pēc 30 izspēlētām kārtīm.
  4. Ja esi gāzts, pacel savas kārtis un turpini kā spēlētājs.


Īpašais noteikums


Spēlētājs, kas pareizi paziņojis "kārts nav", noliek savas kārtis uz galda un viņam tiek iedalīta jauns kāršu komplekts ar kāršu skaitu par 4 mazāku kā viņam bija iepriekš (tas var bieži novest pie tā, ka spēlētājam vairs nav kāršu un raunds ir beidzies). Ja spēlētājs ir maldījies, Pravietis vai Dievs izspēlē pareizo kārti no viņa kārtīm un iedod spēlētājam 5 kāršu sodu. (bet, ja Pravietis nepareizi izvēlējies šo kārti, tā tiek atdota spēlētājam atpakaļ bez soda un Pravietis ir gāzts).

Spēles beigas


Raunds beidzas, ka vai nu (1) kādam spēlētājam beigušās kārtis, vai (2) Visi spēlētaji ir izslēgti par nepareiziem gājieniem "pēkšņās nāves" perioda laikā. Spēle beidzas, kad visi spēlētāji ir pa reizei bijuši Dieva lomā (bet ir atļauts beigt ātrāk).

Punkti


Punkti tiek aprēķināti katra raunda beigās un spēles beigās summēti.

  1. Noskaidrojiet maksimālo punktu skaitu (MAX): lielāko kāršu skaitu, kas ir rokās kādam spēlētājam (ieskaitot Pravieti). Ikvienam, izņemot dalītāju, piešķir punktu summu, kas atbilst MAX mīnus viņa paša kāršu skaitam (t.i., spēlētājam, kam kāršu nav atlicis, ir MAX punktu, spēlētājam ar lielāko kāršu skaitu - 0 punktu).
  2. Ja kādam (izņemot Dievu) nav kāršu, viņš saņem 4 punktu bonusu.
  3. Īstens Pravietis saņem 1 punktu par katru pareizi izspēlētu kārti un 2 par katru nepareizu kārti, kas izspēlēta, kopš viņš kļuva par Pravieti.
  4. Dieva punkts ir mazākā vērtība no diviem skaitļiem: (a) augstākais spēlētāja rezultāts un (b) 2 reiz kāršu skaits, kas izspēlēts kopš Īstenais Pravietis kļuva par pravieti.
  5. Ja spēle tiek pabeigta, neizspēlējot visus raundus, katrs, kas nav bijis Dievs, saņem papildu 10 punktus.
  6. Uzvar spēlētājs ar lielāko punktu skaitu


  7. Papildu informācija


    Pareizi izspēlētās kārtis tiek liktas rindā viena otrai blakus, nepareizi izspēlētās - kolonnā uz leju zem kārts, ar kuru sākta izspēle (atšķirībā no Mao, nepareizi izspēlētās kārtis spēlētājam netiek atgrieztas).