Studiju pārskats: 1.gads

2007-09-12

Esmu pēdējā laikā lasījis diezgan daudzu studentu pārskatus par aizvadītajiem mācību gadiem, un esmu izdomājis, ka arī pats kā bijušais students varētu pierakstīt savus iespaidus par sešiem studiju gadiem, kā teikt, lai neiet zudumā, atmiņai notrulinoties.

Informācija zināšanai


Studijas LU Fizikas un matemātikas fakultātes Datorzinātnes bakalaura studiju programmā uzsāku 2001.gadā pēc Āgenskalna ģimnāzijas pabeigšanas. Universitātē nokļuvu pēc izteikti humanitāras skolas, man pamatīgi palaimējās, ka nokļuvu budžeta grupā (kā viens no pēdējiem), pirmajos mēnešos izteikti jutu, kas esmu "mazāk izglītots" nekā vairums studiju biedru.

1. semestris

Datori un programmēšana I

Pasniedzējs: Uldis Straujums.Priekšmetā tika mācīti Pascal pamati, lai arī principā to varētu saukt par tādu kā ievadu programmēšanā kopumā - iepazīšanās ar tradicionālām datu struktūrām, algoritmiem utt. Tā kā pieredzes programmēšanā man tolaik bija diezgan maz, kopumā bija interesanti, it īpaši tas attiecas uz laboratorijas darbu pildīšanu. Teorijas kontroldarbi vedās sliktāk par praktisko daļu. Gala rezultāts: 8.

Matemātiskā analīze I

Pasniedzēja: Inese Bula. Funkcijas, funkcijas un vēlreiz funkcijas. Šeit patiešām izjutu lielākos robus savās zināšanās. "Normālu" skolu absolventiem vairumam bija pietiekamas zināšanas par atvasināšanu un integrēšanu, man - gandrīz nekādas (pat par robežām gandrīz neko iepriekš nezināju). Vienā no diviem lielajiem kontroldarbiem semestra laikā izkritu, nācās iet uz pārrakstīšanu, otrajā reizē vedās labāk un arī eksāmenā viss bija ok. Gala rezultāts: 7

Vācu valoda I

Pasniedzēja: Laila Niedre. Te nu gan man problēmu nebija - lai nu kas, bet vācu valoda skola bija apgūta labi. Vācu valodā bija stipri maz cilvēku - gandrīz visi izvēlējās angleni, tur jutos no vienas puses "riktīgi kruts" savu zināšanu dēļ, no otras puses bija garlaicīgi, jo bija tur arī vairāki kursabiedri ar stipri niecīgām šīs valodas zināšanām. Vispār droši vien vajadzēja izvēlēties angļu valodu, kurā pietiekami gudri studenti varēja lekcijas neapmeklēt, kamēr "vācenē" apmeklējums tomēr bija vairāk vai mazāk obligāts. Gala rezultāts: 9. (neatceros, kāpēc nedabūju desmitnieku)

Diskrētā matemātika I

Pasniedzējs: Vilnis Detlovs. Šajā priekšmetā pirmo reizi iepazinos ar kopām un ar izcilo pasniedzēju Vilni Detlovu (kurš diemžēl vairs nav dzīvo vidū). Lekcijas pie Detlova vienmēr bija ne tikai izglītojošas, bet arī izklaidējošas, lai arī patiesībā joki ar viņu bija mazi. Pie viņa ļoti daudzi studenti izkrita un gandrīz visu gadu notika regulāras eksāmenu pārlikšanas pie šī pasniedzēja. Semestra laikā bija daži kontroldarbi, kurus uzrakstot nepietiekami labi bija jāraksta kļūdu labojums, gluži kā skolā pēc diktātiem. Ar kontroldarbiem šajā priekšmetā man gāja normāli, bet pirms eksāmena biju pārbijies kā apšu lapa (starp citu, priekšmetos pie Detlova bija bezdievīgi daudz mājasdarbu, kurus semestra garumā vajadzēja pildīt un no kuru vairuma neko īpaši nesapratu, risinājumi tika kopēti un pārrakstīti. Būtu interesanti apskatīties, vai tagad bilde šķistu skaidrāka vai mazāk skaidra), tomēr izgāja ļoti pat labi: 9.

Algebra

Pasniedzējs: Vilnis Detlovs. Vēl viens priekšmets pie Detlova, te pamata tēmas bija determinanti, grupas un matricas. Ar pēdējām man radās pamatīgas problēmas, jo kaut kāda iemesla dēļ man pagalam negribēja padoties matricu reizināšana (ar to mocījos arī vēlākajos kursos pie dažādiem pasniedzējiem). It kā šis priekšmets gāja man tīri normāli, bet eksāmenā pamatīgi iekritu ar to pašu matricu reizināšanu, un beigās nācās samierināties ar pieticīgu rezultātu: 5.

Ievads skaitļu teorijā

Pasniedzējs: Jānis Buls. Visādas lietas par kriptogrāfiju un... skaitļiem. Kādu laiku baigi nožēloju, ka biju izvēlējies šo priekšmetu - neko no tā nesapratu, viss šķita stipri absurds. Pasniedzējs Buls vispār ir ļoti kolorīta personība, ironiskākais cilvēks, ar ko nācās sastapties studiju gados. Tā kā es visu semestri biju slinkojis un lekcijās vienkārši "bijis klāt", uz sesijas sākumu sapratu, ka nezinu, vai man vispār izdosies šo priekšmetu nokārtot. Tāpēc dažas dienas pirms eksāmena beidzot iegādājos mācību grāmatu (kas man vispār studiju gados nebija raksturīgi), ilgstoši zubrījos un beigās ar pūlēm izšļūcu. Ja grāmata būtu iegādāta savlaicīgāk un savlaicīgāk būtu sācis par šo lietu domāt, atzīme droši vien būtu normālāka. Gala rezultāts: 5.

Otrais semestris

Diskrētā matemātika II

Pasniedzējs: Vilnis Detlovs. Pirmās Diskrētās matemātikas turpinājums. Saturs: grafi, kombinatorika, varbūtibas, ievads loģikā. Atkal jau ļoti interesants priekšmets, kuru gan, iespējams, būtu ar daudz lielāku interesi klausījies kādus dažus gadus vēlāk (būdams garīgi nobriedušāks). Formā nekādu atšķirību no pirmās kursa daļas. Gala rezultāts: 9

Matemātiskā analīze II

Pasniedzēja: Inese Bula. Turpinām darīšanas ar funkcijām, to konverģence, tad skaitļu rindas (pēdējās man patika vislabāk). Salīdzinoši ar pirmo semestri, jutos šajā priekšmetā daudz stabilāk (jo pirmā semestra laikā biju daudz maz izskaudis robus zināšanās). Lai arī atzīmē atšķirība bija tikai par vienu balli, šoreiz atzīme nešķita laimīgi iegūta, bet godīgi nopelnīta. Gala rezultāts: 8

Vācu valoda II

Pasniedzēja: Laila Niedre. Nekādas atšķirības no 1.semestra. Droši vien biju kaitinošs ar savu vēlmi periodiski paspīdēt un "pasviestoties". Visos mājasdarba uzdevumos centos izcelties ar savu oriģinalitāti un būt humora pilns. Par savu spēju sasmīdināt varu šaubīties, bet beigu atzīme šoreiz labāka: 10.

Datori un programmēšana II

Pasniedzējs: Uldis Straujums. Kā izskatās, otrajā semestrī bija gandrīz tikai pirmā semestra priekšmetu turpinājums. Te jau sākās darbošanās ar failiem, bet vispār turpinājās pirmā pusgada saturs. Teorijas nodarbības ne pārāk atmiņā paliekošas, atkal interesantāk bija laboratorijas darbos. Uz semestra beigām kāds laiciņš tika veltīts arī C++. Gala rezultāts: 8.

Datu struktūras

Pasniedzējs: Jānis Iljins. Tāds mazliet dīvains teorētisks programmēšanas priekšmets, kurā (ja pareizi atceros) programmēšana notika galvenokārt uz papīra. Saraksti, steki, rindas, grafi, koki. Atceros, ka man šis priekšmets ne visai patika, plus pasniedzējs eksāmena (kurš bija mutisks) laikā uz pāris stundām pazuda un nācās viņu ilgstoši gaidīt. Gala rezultāts: 7.

Personālo datoru sistēmas

Pasniedzējs: Aivars Niedrītis. Te mācīja par UNIX stila operētājsistēmām un mazliet arī Java. Godīgi sakot, neko šajā priekšmetā neapguvu (personīgā slinkuma dēļ), bet beigās izpeldēju tīri labi - 8

Lineārā algebra

Pasniedzējs: Vilnis Detlovs. Vēl viens priekšmets pie Detlova. Lineāras telpas, to transformācijas. Neko īpaši no šī priekšmeta neatceros, tikai to, ka eksāmenā Detlovs mani pieķēra zinām vienas teorēmas pierādījumu no galvas, nesaprotot pierādījuma būtību (nožēlojami, ne?). Pamatīgi sakaunējos, bet beigās tāpat - 8.

Civilā un darba aizsardzība

Pasniedzējs: Raimonds Ozoliņš. Šis bija pirmais priekšmets, kurā patiešām aizrāvos ar bastošanu, jo uzskatīju to par bezjēdzīgu laika tērēšanu (semestra laikā biju uz vienu nodarbību) un paļāvos, ka to nokārtošu neatkarīgi no visa. Tā viena nodarbība, kurā biju, vēstīja par to, kur un kā glābties bioloģiska vai ķīmiska uzbrukuma gadījumā. Eksāmenam bišķi pamācījos, atzīme: 7.

Mihails Bulgakovs

Pasniedzēja: Silvija Radzobe. Labs priekšmeta nosaukums, ne? C daļā paņēmu priekšmetu par rakstnieku Mihailu Bulgakovu. Lai arī vispār esmu liels Bulgakova cienītājs un tāds biju jau tolaik, nodarbības bija diezgan garlaicīgas. Kāpēc tā? Tāpēc, ka tajās trūka jebkādas interaktivitātes. Pasniedzēja stāstīja pietiekami saistoši, bet gribētos arī pašam kaut kā iesaistīties - diskutēt, apspriest utt. Pretējā gadījumā es varētu arī izlasīt grāmatu par Bulgakovu. Galvenā vērtība bija tāda, ka par mazu lekciju skaitu deva četrus kredītpunktus, bet vienīgais pārbaudījums atzīmes dabūšanai - eseja. Biju nobastojis gandrīz pusi nodarbību, esejā mazliet paņirgājos par tēmu, ko pētnieki mēģina saskatīt darbos (veidoju savus skaidrojumus tam, kāda varētu būt autora doma, kāda personāža vārdu romānā nosaucot 57 reizes), gala rezultāts - 9.

Kopsavilkums

Pirmais studiju gads izgāja pietiekami labi, galvenokārt pateicoties labākajam par pirmo otrajam semestrim, kura gaitā biju kaut cik iejuties studiju procesā. Divreiz gandrīz iekūlos mēslos - vienreiz par to, ka Skaitļu teorijas kursam pierakstījos pārāk vēlu (tikai sesijas laikā), bet kā pirmkursnieks tiku pažēlots; otro reizi bija smagāk - biju Ekonomikas fakultātē kā C daļas priekšmetu paņēmis kaut kādas Web tehnoloģijas, kur tika mācīts lietot Servera puses Javascript, neko no tā visa nesapratu (plus vispār tur tika izmantotas visādas riebīgas web lapu veidošanas programmas, nevis "godīga" plain text kodēšana), jau pašās semestra beigās lietvede Ārija mani no tā murga atbrīvoja ar apgalvojumu, ka es tāpat nebūtu varējis C daļā ņemt datorisku priekšmetu. Paldies Jums, Ārija! Rezultātā - 1.kārtā noturēju savu budžeta vietu (t.b. atrados budžeta grupas studentu 70% robežās, kas atļāva izvairīties no tālākas līdzdalības rotācijas procesā). Pirms pirmās sesijas gan biju tik trakā depresijā, ka pat apsvēru domu mainīt studiju virzienu (piemēram, sekot sava čoma Ziņģa piemēram un iet uz Jūras akadēmiju), bet bez parādiem pabeigtais gads atļāva šādas domas atmest.
Turpinājums sekos... (visticamāk)