Kādu es redzu situāciju Latvijā

2007-10-18

Viss pēdējo nedēļu šovs ap Gulbi, Loskutovu, Kalvīti un vēl velns viņu zina ko, protams, ir ļoti interesants. Bet - ko tas viss reāli nozīmē?
Es situāciju iztēlojos sekojoši:
ir šaha dēlītis, uz kura ir daudz figūru - tie ir Latvijas iedzīvotāji. Viņi ir visdažādākie - ir gan parasti bandinieki, kuriem dzīvē nekādu rīcības variantu nav, gan stūrī iespiesti bandinieki, kuri neko citu kā mīņāties uz vietas vispār nevar, gan cilvēki ar lielākām vai mazākām dzīves iespējām - laidņi, torņi, karaļi un dāmas, gan "novirzes no normas" - zirgi, kas lec pāri laukumiem gluži pretdabiski. Un ir šaha spēlētāji, kurus tu kā figūra neredzi izņemot tos brīžus, kad tevi kaut kur pārbīda vai nokauj. Plus figūras ir melnas, baltas un droši vien vēl kaut kādās krāsās (to skaitu noteikt ir pagrūti) - vieni ir tie, kurus tu uzskati par savējiem, citi - par svešajiem. Vai atšķirība starp baltajiem un melnajiem reāli pastāv, tas ir cits jautājums.
Bet jautājums ir tāds - kas notiek šobrīd? Varianti ir divi: vai nu spēlētāji izspēlē kaut kādas kombinācijas, lai kāds(i) no viņiem no tā visa gūtu labumu. Tādā gadījumā tev un man kā figūrām šai situācijai būtu jābūt dziļi vienaldzīgai, kamēr pārbīdīto figūru vidū nedz tevis, nedz manis nav. Vai arī kādi daži no spēlētājiem ir sapīpējušies vai arī vienkārši nezina, kā spēli virzīt tālāk. Ja ir otrais variants, tad prognozēt tālāko attīstību uz laukuma ir grūti un iespējami ir visdažādākie varianti līdz pat spēles pabeigšanai.

Jūsu šaha apskatnieks Kastrolis