The Heartbreak Kid
film — USA — 2007

4.0
Interesanti, vai es piedzīvošu to dienu, kad Bens Stillers piedalīsies patiešām labā (lieliskā) filmā? Tā kā katru gadu viņš filmējas vidēji 3-4 filmās tīri nejaušības pēc agrāk vai vēlāk viņam vajadzētu varēt nofilmēties kādā patiešām vērtīgā kino darbā. Pagaidām viņš ir piedalījies pāris labās filmās - The Royal Tennenbaums, Empire of the Sun (bet tas bija pirms 20 gadiem, ar nelielu piespiešanos arī "Anchorman" var nosaukt par labu filmu. Bet par iesaistīšanos izcilās filmās viņš, šķiet, pagaidām nedomā.
Arī "The Heartbreak Kid" nebūs pirmā viņa izcilā filma. Noteikti ne, uz to neviens arī negaida. Lienča gribēja šo filmu noskatīties, jo treilera pēc tā viņai bija iepatikusies. Es biju skeptisks (kā jau parasti). Šoreiz "uzvarēju" es - filma ir no tās kategorijas, par ko sajūsmināties ir grūti. Starp citu, filmas pamatā ir kāda septiņdesmito gadu komēdija, kura esot galvastiesu pārāka par šo veikumu. Kas zina, varbūt arī to es kādreiz noskatīšos.
Tātad: Bens Stillers ir sporta preču veikala īpašnieks, ko grūti nosaukt par zelta gabaliņu - viņam patīk saskatīt sievietēs mikroskopiska izmēra trūkumus un tas viņam traucē veidot stabilas attiecības. Pat viņa tēvs viņam aizrāda, ka Edijam (tā sauc galveno varoni) nekaitētu biežāk nopisties (šādu leksiku lieto šis 73 gadus vecais vīrs, ko atveido Stillera paša tēvs Džerijs Stillers). Un tad viņš iepazīstas ar burvīgo Līlu (cita, ne tā, kas no Futurama), kurai viņa acu priekšā kaut kāds maniaks-velosipēdists nolaupa somiņu. Paiet dažas nedēļas un lai Līla nebrauktu veikt vides pētījumus Roterdamā, Nīderlandē, Edijam neatliek nekas cits kā viņu bildināt. Un tad viņi dodas kāzu ceļojumu uz Meksiku, kurā izrādās, ka Līla nemaz nav tik burvīga kā Edijam iepriekš licies.
Protams, var tikai pabrīnīties, cik labi viņš savu jauno sievu bija paspējis iepazīt pirms laulībām, ka viņš ne tikai nebija zinājis, ka viņai ir ļoti bagātīga (un savdabīga) seksuālā pieredze un ka viņa ir izbijusi kokaīniste, bet viņš pat nebija ievērojis, ka viņa ir gandrīz fenomenāli stulba un ka "vides pētījumos" viņa piedalās kā brīvprātīgā, kas par savu "darbu" nekādu atalgojumu nesaņem. Ievērojot to, ka seksa pirms kāzām viņiem nebija, gribas jautāt - ko tad viņi visu laiku kopā darīja, ja viņiem nebija radusies iespēja vienam par otru noskaidrot kaut minimālu pamatinformāciju?
Taču tā ir filma un filmās, kā zināms, ne viss notiek kā dzīvē. Tāpēc pārsauļojusies saulē Līla izskatās tā, it kā viņai būtu 5.pakāpes (uz dullo paņemts skaitlis) apdegumi un viņai vieta būtu slimnīcā. Tāpēc viesnīcas darbinieks Tito, kad Edijs viņam palūdzis Līlai aiznest brokastis, ieliek viņas rokā savu peni. Tāpēc kāzu naktī izrādās, ka Līlai seksā ir zināmas tikai visnotaļ akrobātiskas un diezgan specifiskas pozas. Tāpēc viņa, lai pasargātu Ediju no medūzas kodumiem, plašas sabiedrības priekšā izģērbjas un uzčurā viņam virsū (turklāt viņai ir diezgan īpatnējs kaunuma apmatojums, lai neteiktu vairāk). Tāpēc Edija tēvs satusē ar šo sievieti. Tāpēc viņš ieķeras citā sievietē savā medusmēnesī (par to jau faktiski filma arī ir), bet nejaudā to pateikt nedz sievai, nedz jaunajai draudzenei. Muļķīgi pārpratumi, netrāpīgi joki, peņu humors - lūk, pamata sastāvdaļas šai filmai (tāpat kā tas ir 95% citu Stillera darbu). Bet dīvainākais ir tas, ka filma pat nav īsti slikta - es esmu redzējis daudzas ievērojami kaitinošākas, pretīgākas, stulbākas un apnicīgākas filmas. "The Heartbreak Kid" nav pat liels fiasko - šī filma gluži vienkārši ir garlaicīgs un atmiņā nepaliekošs kino, nevis īsta katastrofa. Es to diez vai atcerēšos vēl vairākus gadus pēc tās skatīšanās (kā tas ir "Freddy got fingered" gadījumā).
2007-12-17
comments powered by Disqus