Cronicas
film — Ecuador — 2006

7.0
Neesmu nekāds Ekvadoras kino eksperts, bet pat man ir skaidrs, ka "Cronicas" šīs valsts kinematogrāfam bija ļoti nopietns sasniegums. Nezinu, kādā veidā tas ntoika, ka par producentiem šai Sebastiāna Kordero filmai kļuva divi spāņvalodīgā kino dūži - Alfonso Kuarons un Giljermo del Torro. Arī aktieri šai filmai ir atlasīti diezgan nopietni - Džons Legvizamo (redzēts visdažādākajās filmās, sākot ar "Mulēnrūžu" un "Romeo+Juliet" un beidzot ar "Super Mario Bros." un "Dr. Doolittle"), kuram šī, starp citu, bija pirmā loma spāņu valodā karjerā un kuras dēļ viņš bija spiests apgūt savu senču valodu; Leonora Vatlinga (Bad Education, Habla con Ella, My life without me), Damiens Alkazars (kuru nesen redzēju lieliskajā "Hēroda likumā") un vēl viens kino smagsvars - Alfrēds Molina.
Jā, tu droši vien ievēroji, ka šie aktieri nav gluži Ekvadoras izcelsmes. Bet tā neapšaubāmi ir Ekvadoras filma - režisors ir vietējais, finansējums ir vietējais, otrā plāna aktieri ir vietējie, un vispār - tā ir Ekvadoras filma, tur neko pat pierādīt nevajag.
Skatījos gan to kārtējo reizi diezgan slimā veidā - ar subtitriem, kurus ar automātisko tulkotāju pārdzinu no dāņu valodas uz angļu (jo labākus atrast nevarēja) un kuriem vēl nebija pareizs ātrums, tā ka visas filmas garumā es biju spiests ik pēc brīža veikt titru nobīdi. Taču saprast filmu tāpat varēja pietiekami labi - ar rudimentāru izpratni par spāņu valodu + dīvainas angļu valodas titriem + to, ko paša acīm redzi notiekam, izprast filmas saturu varēja normāli. Cita lieta, ka spriest par dialogu kvalitāti šādos apstākļos ir grūti.
Pati filma ir diezgan tipisks gruzona gabals - par Ekvadorā uzdarbojošos Briesmoni - bērnu sērijveida slepkavu un izvarotāju, kura upuru skaits jau pārsniedzis 150 cilvēkus. Lai ievāktu materiālus par šo slepkavu Ekvadorā ieradušies cilvēki no kaut kādas lielas Latiņamerikas televīzijas, tai skaitā stilīgais žurnālists Manolo (kurš pa daļai runā angļu valodā). Šis vīrietis kļūst par vietējā mēroga varoni, izglābjot no nolinčotas kādu vietējo veci, kurš ar automašīnu braucot notriecis bērnu un kuru pūlis mēģināja nogalināt, savā ziņā uzveļot viņam vainu nevis tikai šī viena, bet arī visu pārējo bērnu nāvē. Veci tomēr ieliek cietumā, un tad viņš Manolo atklāj, ka viņam ir šis tas zināms par slepkavu. Un tad rodas jautājums - vai šis cilvēks pats ir vai nav Briesmonis.
Ļoti viegla un patīkama filma, lai neteiktu vairāk. Bet īstenībā tā tiešām diezgan labi ievilka, nekāds grandiozais trilleris tā varbūt nav, bet pietiekami kompetenta. Varbūt no šāda žanra filmas gribētos mazāku paredzamības līmeni, bet ja tā ir, tad neko nepadarīsi.
2009-06-16
comments powered by Disqus