Mans vēlēšanu pļūtiens

2010-09-09

Nekad neesmu slēpis savus politiskos uzskatus. Savu balsi nelietderīgi varu izmantot kopš 2002.gada Saeimas vēlēšanām un līdz šim esmu balsojis par sekojošiem sarakstiem:
- 2002.gadā Saeimas vēlēšanās par - ZZS
- 2005.gadā Rīgas Domes vēlēšanās - par LSDSP (vai arī nē? kaut kā neesmu par to pārliecināts)
- 2006.gadā Saeimas vēlēšanās - par LSDSP
- 2007.gadā Eiroparlamenta vēlēšanās - nebalsoju
- 2009.gadā Rīgas Domes vēlēšanās - par Saskaņas centru
- 2009.gadā Eiroparlamenta vēlēšanās - par Kristīgajiem demokrātiem (random balsojuma veidā)
Attiecībā uz Saeimas vēlēšanām mana pozīcija ir šogad pamatīgi svārstījusies, apcerot gan variantus vēlēšanās nepiedalīties. Tagad, kad šķiet, ka esmu apstājies pie savas gala izvēles, pamatošu to (ja būtu cits lēmums, būtu arī cits pamatojums). Īsi izteikšos par katru sarakstu un savu attieksmi pret to. Saraksts sākas ar partijām, kas man ir īpaši nepieņemamas un pēdējā būs tā, par ko balsošu.

1. "Par labu Latviju" - es neesmu pret "labu Latviju", bet Šlesera/Šķēles apvienība man ir nepieņemamāka pat par PCTVL.
2. PCTVL - nekad un nekādos apstākļos par šo partiju nebalsošu. Latviešu vēlētājs tai nav vajadzīgs, un latviešu vēlētājam tā nav vajadzīga.
3. "Par prezidentālu republiku" - esmu pret "stingrās rokas" politiku. It īpaši zinot, ka stingrā roka visticamāk piederēs kādam Šķēlem vai Šleseram.
4. "Ražots Latvijā" - pilnīgi neko man neizsakoša sīkpartija.
5. "Kristīgi demokrātiskā savienība" - mūžīga sīkpartija, kas nekad nekur neiekļūst un kuras funkcijas man nav skaidras.
6. "Daugava - Latvijai" - jau partijas nosaukums šķiet absurds. Grandiozie plāni
7. "Tautas kontrole" - kārtējais veidojums, ar kuru Normunds Grostiņš netiks ievēlēts. "Eiroskeptiķu" kustība man savulaik simpatizēja, bet - vairāk teorijā, nevis darbos. Bet startēšana katru reizi ar citu vārdu man šķiet kaitinoša.
8. VL / TB/LNNK - esmu izteikti savos uzskatos "antinacionāls", bet kaut kādā ziņā "Visu Latvijai!" man līdz nesenam laikam šķita tīri forša apvienība - ar jaunām asinīm, bez veciem komunistiem, kas noslēpuši skapī kompartijas biedru kartes un uzvilkuši pastalas. Un tad šie ņem un apvienojas ar tēvzemiešiem - kuri ir tieši tie vecie bikses pārvilkušie komunisti. End of story...
9. "Saskaņas centrs" - es varu par tā sauktajiem "krieviem" balsot pašvaldību vēlēšanās, bet ne Saeimā. Plus Saskaņas centrs tikai pirms vēlēšanām runā gan ar krieviem, gan latviešiem, bet pēc tām izrādās, ka 9.maijs ir svētki, bet 18.novembris - nav.
10. ZZS - pret zaļajiem zemniekiem man nevar būt nekāda jēdzīga attieksme - viņi ir tik glumi un neitrāli, ka piedalās pilnīgi visu valdību veidošanā un ir skaidrs, ka viņi ietilps arī nakošajā koalīcijā, neatkarīgi no tā, vai būs jābiedrojas ar Dombrovski un Juri Dobeli vai ar Šleseru un Urbanoviču.
11. "Atbildība" - sociāldemokrātiem kārtējo reizi ir ļoti neveiksmīga reklāmas kampaņa, viņi būtu varējuši pamācīties no PP kā kaut ko efektīvu realizēt ar maziem resursiem, turklāt tieši viņi varētu pretendēt uz ar pastāvošo situāciju neapmierinātajiem vēlētājiem, pie reizes noceļot lielu daļu balsu Saskaņas centram.
12. "Pēdējā partija" - par šiem es būtu balsojis, ja man būtu ticība, ka viņi patiešām ir tie, par ko uzdodas. Proti, ka tur aizmugurē nav kāda spalvaina Stendzenieka roķele, kura tikai diriģē lielisku izrādi. Saukļi, nostādnes, partijas filosofija - viss ir man kā radīts, BET - if something sounds too good to be true, it probably is. Ja šis veidojums būtu radies kaut pusgadu ātrāk, es vēl spētu ticēt, ka tas nav tikai veikls reklāmas gājiens, bet tā - ir šaubas. Un vienlaikus - es ticu, ka vairums PP kandidātu ir labi ļaudis, kas no sirds piedalās šajā pasākumā, nezinot, kas viņus diriģē.
13. "Vienotība". Daudz kas man šajā sarakstā nepatīk:
- uzsvars uz "latviešu valsti";
- ir šaubas, ka šis veidojums pēc vēlēšanām neizjuks - jo grūti noticēt, ka "nacionāļi" Kristovskis, Druviete u.t.t. spēs ilgtermiņā sadzīvot ar "sorosītiem" un "zociķiem", kuru arī šajā veidojumā netrūkst;
- kā "gaišais spēks" Vienotība šķiet pārāk populistiska un pārāk lielu daļu savas reklāmas kampaņas veido uz bailēm - bailēm no Šlesera, bailēm no "krieviem".

Bet reāli alternatīvu "Vienotībai" patiešām nav. Ja es spētu šiem ticēt, PP varētu tāda būt, bet mani māc šaubas, plus viņu iespējas pārvarēt 5% barjeru tomēr ir pārāk zemas, jo partijas atpazīstamība ārpus Interneta ir tuvu nullei. Plus, balsojot par "Vienotību", man ir vismaz kaut kāda iespēja paust savas sociāldemokrātiskās simpātijas - aizbraukt, piemēram, uz Jelgavu un nobalsot par sarakstu, kurā ietilpst Atis Lejiņš.