Pie kreisās valdības būs vainīga Vienotība

2010-09-14


Apskaties augstāk redzamo aptauju no "Vienotības" mājaslapas, un atbildi, lūdzu, uz sekojošiem jautājumiem:

  • ko ar to vēlas pateikt aptaujas autori?
  • Ko varētu liecināt aptaujas rezultāti?

Un, lūk, manas atbildes:

1. Aptaujas autori vēlas gūt (ļoti apšaubāmas kvalitātes) apstiprinājumu tam, ka Vienotības labākie draugi ir tēvzemieši ar draugiem.

2. Aptaujas rezultāti neliecina par pilnīgi neko. Ir pārāk maz izvēles variantu, lai būtu atspoguļots adekvāts sadalījums. Kāpēc vispār Vienotības lapā būtu jāpiedāvā izvēlēties starp "Vienotība+TB" un "PLL+SC"? Cik zinu, ja tu balso par "Vienotību", tu nevari ar to nodrošināt atbalstu otrajam variantam. Tas ir līdzīgi kā - ko tu gribi par premjeru - Urbanoviču vai Dombrovski? Pēc manas loģikas "Vienotība" var uzdot kādu no sekojošiem jautājumiem:
a) kuru no mūsu partijas līderiem Jūs gribētu redzēt premjera amatā?
b) ar kurām partijām mūsu sadarbība Jums būtu pieņemamaka?
Šādiem jautājumiem būtu vismaz kaut kāda loģika.

Es neredzu, kā vispār "Vienotības" pozīcija nacionālajos jautājumos var uzlabot tās perspektīvas nākamajā Saeimā. Manuprāt, nedz tēvzemiešiem, nedz zaļajiem zemniekiem viņi atbalstītājus ar to neatņems (kā citām "nacionālajām" partijām), bet potenciālie PLL un SC atbalstītāji diez vai gribēs atbalstīt partiju, kura pastāvīgi deklarē, ka to interesē tikai latviešu balsis.

Plus vēl aptaujā ir redzams viens - "Vienotība" publiski atzīst, ka ZZS ir "slikti draugi", kamēr "TB/LNNK" ir labi draugi. Ja pirmajiem tiek piedāvāts sadarboties gan ar "Vienotību", gan tās pretiniekiem, tad TB uzreiz ir baltā un labā partija, kas citās koalīcijās nevarētu ietilpt.

Un šādā veidā "Vienotība" dara visu no sevis atkarīgo, lai "Saskaņas centrs" kristu PLL apskāvienos, kam pēc idejas vajadzētu būt Vienotības acīs sliktākajam iespējamajam scenārijam. IMHO - stulbums.